Nagyvilág

Putyin Ukrajnára mutogat a maláj gép miatt

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította Ukrajnát és a keleti lázadókat, hogy teremtsék meg a feltételeket a csütörtökön lezuhant maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának kivizsgálásához – írja az MTI. Az ukránok közben hangfelvételt hoztak nyilvánosságra, ami szerint az oroszok bizonyítékokat akarnak eltüntetni.

Putyin ismét elmondta, hogy szerinte biztosan nem történt volna meg a tragédia, ha nem újultak volna ki a harcok egy hónappal ezelőtt Ukrajna keleti részén. Közölte, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy a nemzetközi szakértők biztonságban végezhessék munkájukat, humanitárius folyosók létrehozásával is. Azt ígérte, hogy mindent megtesznek, hogy diplomáciai eszközökkel rendezhessék az ukrajnai fegyveres konfliktust.

A mentőalakulatok eddig 251 holttestet és 66 testrészt találtak meg. A halottakat hűtővagonokba helyezik, de a Reuters értesülései szerint a felkelők nem hagyják, hogy a vonat elhagyja az állomást. 

„Moszkva már kéri, hol van a fekete doboz” – hangzik el azon a lehallgatott beszélgetésen, amit az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölt. A felvételen az oroszbarát szeparatisták egyik parancsnoka beszél beosztottjával. A beszélgetésben a parancsnok azt is kéri, hogy „felügyeljék” az EBESZ embereinek munkáját, akik szintén a fekete dobozt akarják megtalálni. „Akármit találtok, nem szabad, hogy más szerezze meg” – mondja a parancsnok és arról is szó esik, hogy orosz minisztériumokkal kell együttműködni ebben.

Közben hétfőre virradóra az ukrán fegyveres erők visszafoglaltak egy újabb települést a szakadár lázadóktól. A Luhanszk közeli Juvilejne település felszabadításával a szeparatistáknak nem lesz közvetlen közúti összeköttetésük Luhanszk és Donyeck között. Jurij Lucenko ukrán elnöki tanácsadó áttörésről beszélt, azt mondta, sikerült három részre szakítani a lázadók csoportjait – tudósít az MTI. Lucenko azt is elmondta, hogy vasárnap este a katonák 23 fegyverest fogtak el a Luhanszk megyei Liszicsanyszknál, mind orosz állampolgárok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik