Nagyvilág

Az intenzív osztályon robbantak fel az izraeli gránátok

Tovább folynak a véres ütközetek a Gázai övezetben.

A Hamász egyik erősségében, az es-Sedzsáíja negyedben több tucat palesztin fegyveres, és tizenhárom izraeli katona halálát követelő harcok hevességét Peter Lerner katonai szóvivő egy 1993-as Mogadisuban történt csatához hasonlította, amelyről „A sólyom végveszélyben” címmel forgattak Amerikában filmet.

Izraelben mind a közszolgálati, mind a két kereskedelmi csatorna szinte folyamatosan híradót sugároz lassan két hete, az „Erős Szikla” hadművelet július nyolcadiki kezdete óta – írja az MTI. Az utóbbi napokban, a szárazföldi harcok megindítása óta egye drámaiabbá válnak a háborús hírek, a tévécsatornák egyenként bemutatják az elesett tizennyolc katonát, tudósítanak temetésükről, s folyamatosan követik a már több mint száz sebesült katona sorsát az őket ápoló izraeli kórházakban.

A Gázai övezet középső részén izraeli harckocsi lövedékek találtak el egy kórházat. A tucatnyi gránát az intenzív osztályon, a sebészeten és az adminisztrációs épületben robbant fel. Négyen meghaltak és 60-an megsebesültek, köztük 30-an az al-Aksza kórház személyzetéből.

Egy hétig sirattják a halottakat 

Simon Peresz izraeli államelnök hétfőn sorra látogatta az elesett katonák gyászoló családjait, akik a temetés után a zsidó hagyomány szerint egy hétig „süvét ülnek”, azaz együtt siratják szeretteiket a folyamatosan érkező részvétlátogatók körében.

Vasárnap a „szokásos” mintegy százötven gázai rakétatámadás az izraeli települések ellen körülbelül a felére csökkent, de hétfőn ismét több sorozat kényszerítette az óvóhelyekre az ország középső részének, Tel-Avivnak a lakóit is.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn az ország déli részén járt Móse Jaalon védelmi miniszterrel, ahol találkozott Beni Ganc vezérkari főnökkel. Netanjahu elégedettségét fejezte ki a hadművelet eredményeivel kapcsolatban. „Minden elismerésem az alagutak felszámolásáért, az előzetes elvárásokat meghaladó eredményeket értek el” – mondta a kormányfő.

A hadművelet szárazföldi kiterjesztésének meghirdetett legfőbb célja a Hamász infrastuktúrájának lerombolása, s az iszlámista szervezet föld alatti bunker, közlekedő és támadó alagút-rendszerének megtalálása és felszámolása.

Az arabok a palesztinokért sztrájkolnak

Jaír Lapid pénzügyminiszter hétfőn meglátogatta az askeloni Barziláj nevű kórházat, ahová több tucat sebesült érkezett, és megígérte, hogy minisztériuma azonnali hatállyal átutal az intézménynek harminc millió sékelt (egymilliárd nyolcszázmillió forintot) az épület falainak megerősítésére, rakéta és bombabiztossá tételére.

Az izraeli arabok gyásznapot hirdettek a palesztin áldozatok emlékére, valamint országos sztrájkba kezdtek a gázai hadművelet ellen, és délutánra tüntetést hirdettek Názáretbe tiltakozásul. Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben is munkabeszüntetést hirdettek szolidaritásuk jeléül az ott élő palesztinok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik