Nagyvilág

Robbantássorozat Bagdadban: többtucatnyi halott

Tíz percen belül három pokolgépes támadás történt az iraki fővárosban.

Robbantássorozat rázta meg szombaton Bagdadot: akadt olyan napszak, amikor tíz percen belül három helyszínen történt pokolgépes támadás a városban. A merényletekben legkevesebb huszonheten meghaltak és hetvenhatan megsebesültek – közölték helyi rendőrségi és egészségügyi források.

Ez az egyik legvéresebb merénylet Bagdadban, mióta az Iszlám Állam (IÁ) néven “kalifátust” alapító Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet múlt hónapban villámhadjáratot indított Irak északi és nyugati részén, és elfoglalta Moszult. Irak második legnagyobb városának eleste után, a szélsőségesek támadásától tartva az iraki kormány megerősítette Bagdadot, és így itt az utóbbi hetekben viszonylag kevés merénylet történt.

A szombati merényletek közül a legtöbb halálos áldozatot követelő incidens Abu Dasír síita negyedben volt, ahol egy öngyilkos merénylő robbanóanyagokkal megrakott autóján behajtott egy ellenőrzőpont területére, majd felrobbantotta magát. Iraki tisztségviselők szerint kilencen – köztük négy rendőr – meghaltak, és tizenkilencen megsebesültek.
Később Bagdad három különböző kerületében tíz percen belül három autóba rejtett pokolgép robbant fel. A támadásokban tizenöten haltak meg, további negyvenketten pedig megsebesültek. Az iraki főváros Kazimíja nevű kerületében egy buszmegálló közelében ugyancsak robbantásos merénylet történt, és az autóba rejtett pokolgép detonációja három halálos áldozatot szedett. A rendőrség közölte, hogy további tizenöten megsebesültek a támadásban.

Ezzel párhuzamosan a szunnita szélsőségesek és az iraki hadsereg között folytatódnak az összecsapások: a katonaság továbbra is próbálja visszavenni a Bagdadtól 80 kilométerre fekvő Tikrít városát a fegyveresektől. A települést a múlt hónapban foglalták el az ILIÁ harcosai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik