Nagyvilág

Magyarokat is harcba visznek Ukrajnában

Magyar származású áldozata is van már a kelet-ukrajnai harcoknak és az ATV Híradó úgy tudja, hogy nyolc magyar férfit vittek el Beregszászról fegyveres kiképzésre. A hivatalos közlések szerint azonban csak hivatásos és önkéntes katonákat visznek harcolni.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke az ATV Híradóban elmondta, hogy nincs az országban sorozás, csak meghatározott szakmájú tartalékosokat hívtak be, de nem tud arról, hogy valakit akarata ellenére vittek volna el.

A beregszászi Mihók Marianna ezzel szemben azt mondta, hogy férje behívót kapott, amit nem akart átvenni, de azt mondták neki, hogy akkor rendőrrel vezettetik elő. Ezt nem merte meglépni, így bevonult. Az asszony szerint egy évig ott tartják férjét és bármikor keletre vihetik harcolni. Azt is mondta, hogy csak Beregszászon nyolc magyar férfival jártak el hasonlóan.

Brenzovics azt mondta, hogy ilyen problémával szervezetükhöz senki nem fordult, viszont kérték az ukrán vezetéstől, hogy a kárpátaljai zászlóaljat küldjék haza, mert március óta nem pihentek. A 250 fős hivatásos egységből öten haltak meg a harcokban, közülük egy ember magyar származású. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik