Nagyvilág

Újabb heves harcok Ukrajnában

Nagyszabású támadást indítottak szerdán kora reggel a szakadárok az ukrán Nemzeti Gárda tagjai ellen az orosz határnál lévő Donyeck megyei Marinyivka falu körzetében. Eddig legalább három gárdista sebesült meg.

A Nemzeti Gárda sajtószolgálatának közlése szerint állásaikat aknavetőkkel, harckocsikkal és páncéltörő rakétákkal lőtték a szeparatisták több mint egy órán át. A támadást a gárdisták visszaverték, ellentámadásba lendültek és visszavonulásra késztették a szakadárokat. A harcok még délelőtt is folytak, a hátráló szeparatisták Sztepanyivka és Tarani települések felől lőtték tovább a kelet-ukrajnai “terrorellenes műveletben” részt vevő gárdistákat. Marinyivkában a tűzharc komoly károkat okozott az épületekben és egyéb létesítményekben.

Dmitro Timcsuk a kelet-ukrajnai harci eseményeket figyelemmel követő szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője arról számolt be, hogy az éjjel Marinyivkánál az orosz államhatár felől Grad sorozatvetővel, aknavetőkkel és 2SZ1 Gvozgyika önjáró tarackokkal lőtték az ukrán biztonsági erők állásait.  

Új hadsereg és új ország születik

Közben Petro Porosenko ukrán elnök telefonon beszélt Joe Biden amerikai alelnökkel. Az ukrán államfő sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az amerikai vezető ismételten leszögezte, hogy az Egyesült Államok határozottan kiáll Ukrajna területi épségének és szuverenitásának megőrzése mellett. Ígérete szerint Washington odahat az Európai Unióra annak érdekében, hogy egységesen szolidáris álláspontra helyezkedjen Kijevvel.

“Új hadsereg és új ország születik nálunk. Ukrajna a demokráciáért, a szolidaritásért és a szabadságért küzd, ezért a megbízható barátok támogatása valódi érték számunkra” – hangoztatta az ukrán elnök.

Porosenko tárgyalt Radoslaw Sikorski lengyel, Edgars Rinkevics lett és Gunnar Bragi Sveinsson izlandi külügyminiszterrel is. A diplomáciai vezetőknek kifejtette véleményét, hogy az Európai Tanács szerdai ülésén az ukrajnai helyzet megvitatása során megmutatkozik majd mennyire egységes Európa. “Kijev erős támogatást vár az Európai Uniótól” – hangsúlyozta. 

Egyelőre meghiúsult viszont az ukrán és az orosz kormány, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport kísérlete arra, hogy videokonferencia formájában kapcsolatba lépjenek a kelet-ukrajnai szakadárokkal. Az EBESZ tájékoztatása szerint a szeparatisták elzárkóztak a tárgyalás elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik