Nagyvilág

Üzent a véres kezű vezető

Ismét hallatott magáról a Boko Haram. A nigériai fegyveres szervezet videót tett közzé, amelyben vezetőjük henceg eddigi „sikereikről".

Ismét nigériai börtönökben fogva tartott tagjainak elengedését követelte a Boko Haram azért cserébe, hogy szabadon bocsássa azt a több mint kétszáz diáklányt, akiket még áprilisban rabolt el – közölte egy hétfőn nyilvánosságra került videoüzenetben Abubakar Sekau, a radikális iszlamista fegyveres szervezet vezetője.

Szintén hétfőn a vélhetően a Boko Haramhoz tartozó fegyveresek felrobbantottak egy hidat, amely azon erdő felé vezet, ahol feltételezések szerint fogva tartják az elrabolt lányokat – írja az MTI.

“A nigériaiak azt mondják, hogy szerezzék vissza a lányainkat, mi azt mondjuk (Goodluck) Jonathan (elnöknek), hogy adja vissza harcosainkat, hadseregünket” – mondta a felvételen Abubakar Sekau, utalva az interneten a lányok kiszabadítására indult kampányra, amelyben többek között Michelle Obama amerikai first lady is részt vett.

Az AP hírügynökség birtokába került videón a Boko Haram vezére emellett az eddig kizárólag az ország északi – muzulmán többségű – részén aktív terrorszervezet állítólagos dél-nigériai “sikereivel” hencegett.

Egyebek mellett azt állította, hogy a Boko Haram öngyilkos merénylője követett el egy június 25-i kettős robbantást az ország legnépesebb városának, Lagosnak a kikötőjében. A robbantásokban négy ember vesztette életét, de a merényletet a nigériai kormány igyekezett eltussolni. A hatóságok szerint csupán egy gázpalack robbant fel, de a Reuters brit hírügynökségnek biztonsági források azt mondták, szinte biztos, hogy pokolgépek léptek működésbe.

Azt azonban a biztonsági források is kétségbe vonták, hogy valóban a Boko Haram áll-e a robbantás mögött. Ha így volt, az azt jelenti, hogy a Boko Haram első ízben hajtott végre támadást Lagosban.

Abubakar Sekau a videoüzenetben egy másik robbantást is vállalt a csoport nevében; azt a főváros, Abuja egy bevásárlóközpontjában követtek el szintén június 25-én, nem sokkal a nigériai labdarúgó válogatott egyik világbajnoki meccse előtt. A merényletben 21 ember halt meg.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén.

A szervezet áprilisban azzal keltett nemzetközi felháborodást, hogy elrabolt 276 iskolás lányt. Közülük 57-nek sikerült megszöknie, de 219-en továbbra is fogságban vannak. A Boko Haram azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A környéken azóta is gyakran rabolnak el nőket és gyermekeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik