Nagyvilág

Újabb területeket nyert az ILIÁ

Az ILIÁ elfoglalta a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városának azon negyedeit, amelyek eddig más felkelő csoportok irányítása alatt álltak.

A szóban forgó város területének egyik felét mostantól a dzsihadisták, másik felét pedig továbbra is a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellenőrzik. Az újabb akcióval Deir-ez-Zór tartomány 95-98 százaléka az Irakban és Szíriában is előrenyomuló Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) irányítása alá került. Mindössze a város másik fele, a közeli katonai repülőtér és néhány kisebb település áll még a hadsereg ellenőrzése alatt – számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civilszervezet.

Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló an-Nuszra Front és az Ahrar as-Sam-brigád nevű iszlamista csoport harcosai visszavonultak, mások pedig csatlakoztak az ILIÁ-hoz, amely később felvonta zászlóját a város központjában. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 162 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik