Nagyvilág

Porosenko: orosz tisztek harcolnak Ukrajnában

Az ukrán elnök szerint az orosz hadsereg tisztjei is harcolnak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán, és egy új orosz rakétarendszert is bevetettek a kormánycsapatok ellen.

“Az utóbbi három napban egy új orosz rakétarendszert használtak az ukrán fegyveres erőkkel szemben” – jelentette ki az ukrán elnök a biztonsági erők parancsnokaival tartott találkozóján. “Azokat az értesüléseket is megerősítették, hogy orosz törzstisztek vesznek részt az ukrán erők elleni katonai műveletekben” – közölte Porosenko honlapján.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság szóvivője hétfőn újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Oroszország csapatokat vezényel ukrajnai határára, és az orosz “zsoldosok” által támogatott szakadárok ukrán határőrökre lőnek, hogy lehetővé tegyék páncélozott katonai járművek bejuttatását Ukrajnába.

“Az elmúlt 24 órában (orosz) egységek és katonai berendezés telepítését észleltük a határ mentén Szumitól Luhanszkig. Az Oroszországi Föderáció folytatja csapatok telepítését a határon” – mondta. Azzal vádolta a lázadókat, hogy ők állnak egy határon túli orosz település lövetése mögött, amelyben egy orosz állampolgár életét veszítette, és amely Moszkva állítása szerint az ukrán erők műve volt.

“A (lázadó) fegyveresek rendszeresen aknavetővel és lőfegyverrel átlőnek orosz területre, ennek az áldozata lett az orosz állampolgár” – mondta Liszenko, aki teljesen alaptalannak minősítette azokat az orosz vádakat, amelyek szerint az ilyen “átlövéseket” az ukrán hadsereg hajtja végre. Az egyoldalúan kikiáltott “luhanszki népköztársaság” sajtóosztálya hétfőn azt közölte, hogy a felkelők lelőttek két ukrán repülőgépet, az egyiket Liszicsanszk, a másikat Izvarino határátkelő körzetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik