Nagyvilág

Áldozatokat temettek újra a vérengzés évfordulóján

19 éve történt a srebrenicai népirtás, aminek most 175 áldozatát sikerült azonosítani. Az évfordulón újratemették őket – tudósít az MTI.

1995-ben a boszniai szerb csapatok nyolcezer fiút és férfit hurcoltak el a békefenntartók tétlensége mellett a bosnyák városban. Őket a következő napokban brutálisan lemészárolták, pusztán nemzeti hovatartozásuk miatt. A szerb hadvezetés később megpróbálta elrejteni a bizonyítékokat, a holttesteket így kiásták és több helyre szállították. A maradványok roncsolódtak és összekeveredtek, az áldozatok legtöbbször csak DNS-vizsgálattal azonosíthatóak. Ez az eset volt a II. világháború óta a legborzalmasabb és legsúlyosabb tömegmészárlás Európában.

 Megemlékezés a vérengzés 19. évfordulóján. Fotó: AFP / Samir Yordamovic

Bosznia-Hercegovina szerbek lakta országrésze, a Szerb Köztársaság alelnöke a megemlékezésen kiemelte, hogy minden áldozatnak meg kell adni a tiszteletet, hogy megakadályozzák az ilyen tragédiák megismétlődését és a jövő felé fordulhassanak.

A most újratemetett áldozatokat a potocari emlékhely sírjában helyezték el, ahol már több, mint hatezren nyugodnak. A most eltemetettek közül a legfiatalabb 14, a legidősebb 79 éves volt, de korábban megölt csecsemőre is bukkantak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik