Nagyvilág

Nem könyörül Ausztrália a menekülteken

Az ENSZ és a jogvédő szervezetek tiltakozása ellenére visszaküldenek Srí Lankára 41 bevándorlót.

Scott Morrison bevándorlási és határvédelmi miniszter hétfőn elmondta, hogy a 37 szingaléz és négy tamil állampolgárt a múlt héten a Kókusz-szigetektől nyugatra, a nyílt tengeren állította meg az ausztrál parti őrség azt gyanítva, hogy illegálisan hajóztak ausztrál vizekre. A miniszter hozzátette, hogy a bevándorlók menedékkérelmét “sürgős átvilágítási eljárásban” vizsgálták meg, és végül elutasították.

Az ENSZ a múlt héten mélységes aggodalmának adott hangot Ausztrália menekültpolitikája miatt, és a világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) nemzetközi kötelezettségeire – egyebek közt a menekültkérelmek esetenkénti átvizsgálására – emlékeztette csütörtökön Canberrát.   

Ausztrália a múlt héten két hajót tartóztatott fel kétszáz Srí Lanka-i menekülttel, az egyiket a Kókusz-szigeteknél. Morrison a második hajó sorsáról nem nyilatkozott. Újságírók úgy tudják, hogy a 153 Srí Lanka-i menekültet szállító vízi jármű napok óta veszélynek kitéve hánykolódik ausztrál vizeken.

Az elmúlt három hónapban három, átmeneti vízummal Ausztráliában tartózkodó tamil menekült felgyújtotta magát amiatt, hogy Canberra esetleg visszaküldi őket Srí Lankára. Jogvédő csoportok úgy vélik, hogy a kormányerők és a legyőzött szeparatista tamilok közötti hosszadalmas, 2009-ben véget ért polgárháború lezárása ellenére a kisebbségben lévő népcsoportot továbbra is üldözi a Srí Lanka-i hadsereg.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök tavaly szeptemberben részben azért került hatalomra, mert kemény fellépést ígért a menekültekkel szemben. A kormány adatai szerint 2013 decembere óta nem érkeztek illegális bevándorlók ausztrál területre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik