Nagyvilág

Meghalt Sevardnadze

A volt grúz elnök, az egykori szovjet külügyminiszterhétfőn Tbilisziben hunyt el. 

Nyolcvanhét éves korában hétfőn Tbilisziben meghalt Eduard Sevardnadze volt grúz államfő, az egykori Szovjetunió utolsó külügyminisztere, aki a Mihail Gorbacsov által elindított peresztrojka idején töltötte be ez utóbbi tisztséget – tájékoztatott Sevardnadze sajtószolgálata, melynek közleményét az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség idézte.

A grúz politikus közép-európai idő szerint 10 órakor hunyt el. 

Fotó: Europress/Getty Images/Daro Sulakauri

Eduard Sevardnadze 1928. január 25-én született. Hosszú és sikeres pályát futott be a Szovjetunió párt- és állami vezetésében. 1972-től 1985-ig a grúz kommunista párt első titkáraként tevékenykedett, majd a szovjet rendszer gyökeres átalakítását elindító Mihail Gorbacsov felkérésére 1985-ben külügyminiszteri posztra lépett. Sevardnadze 1991-ig állt a szovjet diplomácia élén.

A Szovjetunió széthullása után hazatért Grúziába, ahol előbb az ottani államtanácsot, majd az ország parlamentjét vezette. 1995 novemberében választották meg Grúzia államfőjének. A 87. életévében elhunyt politikus 2003 novemberében távozott posztjáról, mégpedig a grúz ellenzék szerint visszaélésekkel tarkított parlamenti választásokat követő “rózsás forradalom” következtében. Az elnöki székben Miheil Szaakasvili követte őt. Sevardnadze élesen bírálta utódjának politikáját, és 2011-2012-ben aktívan támogatta a Grúz álom nevű ellenzéki mozgalmat, amely győzelmet aratott a 2012 októberi parlamenti választáson, és azóta is kormányon van Grúziában.

Vlagyimir Putyin az elsők között nyilvánított részvétet Sevardnadze családjának és a grúz népnek.

Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, a Szovjetunió első és utolsó elnöke az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta: “Barátok voltunk, nagyon sajnálom, hogy távozott közülünk”. Gorbacsov különleges, tehetséges emberként jellemezte Sevardnadzét, aki gyorsan megtalálta a hangot mindenkivel, és – mint fogalmazott – “jelentősen hozzájárult a peresztrojka külpolitikájához”. Gorbacsov a grúz politikusnak a német egyesítésben, az európai ügyekben, a Kínával és az Egyesült Államokkal meglévő kapcsolatok rendezésében betöltött szerepét emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik