Nagyvilág

Meghalt négy ukrán katona

Négy ukrán katona vesztette életét Kelet-Ukrajnában azóta, hogy a kormányerők újrakezdték az oroszbarát szakadárok elleni támadásokat.

Az ukrán fegyveres erők hétfő éjjel indították újra a felkelők elleni “terrorellenes műveletet”, miután Petro Porosenko államfő visszavonta a tíz nappal korábban elrendelt egyoldalú tűzszünetet. Az ukrán elnök szerint a béketárgyalások folytatásához nem teljesültek a feltételek, mivel a szakadárok nem fegyverezték le magukat, nem adták vissza az elfoglalt határátkelőket, és nem engedélyezték a nemzetközi ellenőrzést sem.

A hadsereg azóta már több mint száz támadást hajtott végre a felkelők állásai ellen, és az utóbbi egy napban három falut sikerült megtisztítania a szeparatistáktól.

Andrij Liszenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szóvivője elmondta, hogy a fegyveres erők három tagja meghalt, 10 pedig megsebesült azokban a támadásokban, amelyet a szakadárok kormányzati járművek és ellenőrzőpontok ellen hajtottak végre. Ezenkívül szerdára virradóra egy határőr is életét vesztette Donyeck megyében a novoazovszki határátkelőnél, amelyet aknavetőkkel lőttek a szakadárok a határőrség tájékoztatása szerint.

Olvasói sztorik