Nagyvilág

Elengedtek négy EBESZ-megfigyelőt Ukrajnában

Már egy donyecki szállodában vannak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet május vége óta fogva tartott szakemberei.

Az egyoldalúan kikiáltott “donyecki népköztársaság” miniszterelnöke, Alekszandr Borodaj közölte a sajtóval, hogy a megfigyelők feltételek nélkül nyerték vissza szabadságukat. A május 26-án Donyeckben elrabolt csoportnak egy svájci, egy dán, egy észt és egy török tagja van – írja az MTI.

A szabadon engedett megfigyelők fáradtnak és feszültnek tűntek, és nem akartak nyilatkozni az újságíróknak.

Mark Etherington, az EBESZ ukrajnai missziójának második számú vezetője üdvözölte, hogy több mint egy hónap után szabadon engedték a négyfős csoportot, ugyanakkor jelezte, továbbra is mély aggodalommal tölti el őket a fogva tartott többi megfigyelő sorsa.

Az EBESZ egy másik csoportját – ugyancsak négy megfigyelővel – május 29-én rabolták el szakadárok Luhanszkban, Borodaj tájékoztatása szerint egy ottani lázadóvezér emberei.

A két kelet-ukrajnai szakadár terület a napokban egyesült. A két terület vezetői nemrég elismerték, hogy nincs hatalmuk minden katonai jellegű csoport felett, amely az ukrán kormányerők ellen küzd.

Az EBESZ-nek több mint 250 civil megfigyelője teljesít szolgálatot Ukrajnában, ahol péntek este jár le a Petro Porosenko ukrán elnök által bejelentett tűzszünet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik