Nagyvilág

Több száz halottat találtak egy tóban

Holttestek százait találták meg egy tó fenekén a a Donyeck-megyei Szlovjanszknál ukrán búvárok. Állítólag oroszbarát "terroristák".

Olekszandr Rozmaznin, az ukrán fegyveres erők személyi állományáért felelős ideiglenes parancsnoka szerint a szlovjanszki tó fenekén Oroszország temetetlen fiai, harcosai hevernek. A búvárok átvizsgálták a tavat, és abban “néhány száz holttestet találtak”. A szeparatisták így rejtik el hallottaikat – mondta.

A tó egy “katonai tömegsír, amelybe olyan, Oroszországból érkezett harcosok holttestei kerülnek, akiket eltűntként fognak nyilvántartani”. A tsn.ua ukrán hírportál korábban arról tudósított, hogy Kelet-Ukrajnában a helyi temetőkben már nincs hely, új sírhelyeket alakítanak ki erdősávokban és utak mentén, s tömegével szállítják a holttesteket Oroszországba.

Szlovjanszk a szakadárok fő erőssége, térségében hetek óta súlyos harcok zajlanak a “terrorellenes hadműveletet” folytató ukrán biztonsági erők és a szakadár fegyveresek között.

Tömegsírok

Sztálin Szovjetuniója élen járt a tömegsírok ásásában és megtöltésében, elég csak a lengyelországi Katyinra gondolnunk, de a legnagyobb pusztítást az 1937-38 közötti nagy tisztogatás idején tapasztalta az ország: 700 ezer embert végeztek ki, majd földeltek jeltelen sírokba. A jogutód Oroszország Csecsenföldön imitálta a nagy elődöt, összesen 5000 halottra leltek 57 különböző tömegsírban (1999, második csecsen háború), de még ki tudja, mennyi feltáratlan sír van. A sztahanovista eme haláliparágban Pol Pot és Kambodzsa: 20 ezer tömegsírban „nyugszik” összesen 1,38 millió egykori (volt értelmiségi avagy kisebbségi) kambodzsai…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik