Nagyvilág

Kerry szerint Magyarországnak is a zsebébe kell nyúlnia

A NATO tagállamai közül mindenkinek többet kell majd költenie, aki a GDP két százaléka alatt költ védelmi kiadásokra – közölte az amerikai külügyminiszter. Mi ilyenek vagyunk.

John Kerry amerikai külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagállamok tanácskozását követően a védelmi költségek növelésének kényszerét is megmagyarázta. “Aki egy pillantást vet a térképre, annak nyilvánvaló, hogy miért” – hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője, rámutatva, hogy az ukrajnai, a szíriai és az iraki válság mind-mind hatással van a globális biztonságra.

Igencsak elmaradunk az elvárásoktól

“Egyikünket sem kell emlékeztetni, milyen pusztításhoz vezethet országainkban egy tőlünk távolinak tűnő konfliktus” – hangoztatta John Kerry, felidézve a májusi lövöldözést a brüsszeli zsidó múzeumnál, amelynek elkövetésével egy korábban Szíriában harcoló férfit vádolnak.

Magyarország védelmi kiadásai 2000-es évben sem érték el a GDP 2 százalékát. A Wikipédia szerint 2004-es 1,7 százalék óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak, míg az idénre a 241,5 milliárd forint a becslések szerint mindössze a GDP 0,79 százalékát jelenti.

Putyin 10 perc alatt visszaalakíthat mindent

Ukrajnáról szólva az amerikai külügyminiszter nagy lépésnek nevezte, hogy az orosz Szövetségi Tanács visszavonta a katonai erő Ukrajna területén való alkalmazására adott felhatalmazást. “De ezt 10 percen belül vissza lehet csinálni. Ezt mindannyian tudjuk” – vélekedett Kerry, aki szerint az volna az igazi előrelépés, ha Oroszország megakadályozná, hogy fegyverek és fegyveresek jussanak át a határon, nyilvánosan felszólítaná a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatistákat, hogy tegyék le a fegyvert, valamint visszavonná a csapatokat a határ közeléből.

“Kulcsfontosságú, hogy Vlagyimir Putyin tettekkel, és ne csak szavakkal bizonyítsa, hogy elkötelezett a béke iránt” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Kerry megerősítette, hogy a széleskörű gazdasági szankciók tervezése mindaddig nem kerülhet le a napirendről, míg Oroszország tanúbizonyságot nem tesz erről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik