Nagyvilág

Ukrajna német segítséget kér

Az ukrán államfő arra kérte a német kancellárt, hogy segítsen az ország keleti részén kialakult konfliktus rendezésében.

Petro Porosenko vasárnap telefonon beszélt Angela Merkellel. Kijelentette, a kancellár és a világ más vezetőinek “segítsége és személyes szerepvállalása rendkívül fontos lenne a Kelet-Ukrajnában kialakult válság megoldásához”. A nemrég hivatalba lépett nyugat-barát ukrán államfő beszámolt a német kancellárnak arról, hogy az oroszbarát szakadár erők a keleti Donyeck és Luhanszk megyében 24 órán belül több mint húsz alkalommal “sértették meg” az általa pénteken egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet .

Merkel megerősítette, hogy segíteni fogja Porosenko béketervének megvalósulását. Mint mondta, kész mindent megtenni annak előmozdítása érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a válságban érintett felek. A német szövetségi kormány előzőleg felszólította az orosz vezetést, hogy vesse latba befolyását a szeparatistáknál és támogassa Porosenko béketervét.

Oroszország hétfőn közölte: szükségesnek tartja a “tartós tűzszünet” tiszteletben tartását Kelet-Ukrajnában ahhoz, hogy párbeszéd kezdődhessen a szeparatista felkelők és a kijevi hatóságok között. Az Európai Unió (EU) tagállamainak külügyminiszterei hétfőn Luxembourgban üléseznek. A tanácskozáson értesülések szerint kialakíthatják egy olyan, nem katonai jellegű ukrajnai misszió válságkezelési koncepcióját, amely – az EU közös biztonság- és védelmi politikájának kereteibe illeszkedve – stratégiai támogatást nyújthatna az ukrajnai civil biztonsági terület megerősítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik