Nagyvilág

Tévéseket ítéltek börtönre Egyiptomban

A nemzetközi arab hírcsatorna, az Al Jazeera három újságíróját ítélték 7-10 év letöltendő büntetésre. A bukott muszlim elnök támogatásával és rémhírterjesztéssel vádolják őket – írja a Los Angeles Times.

Egy évvel ezelőtt sosem látott tüntetések kezdődtek Egyiptomban a Muszlim Testvériséghez kötődő Muhammad Murszi elnök és kormánya ellen. Murszit katonai puccsal buktatták meg, ezután a Muszlim Testvériség tagjai keresztény templomokat gyújtottak fel és rendőrökre támadtak. A muszlim lázadókkal szemben leszámolás indult, többeket halálra ítéltek.

Az Al Jazeera angol nyelvű adásának három – ausztrál, kanadai és egyiptomi nemzetiségű – munkatársát azért tartóztatták le, mert a csatorna bírálta Murszi eltávolításának körülményeit. Az újságírók tagadták, hogy bűnt követtek volna el, az amerikai külügyminiszter is szabadon bocsátásukat kérte az egyiptomi vezetéstől. Nemzetközi jogvédő szervezetek tiltakoztak az ítélet ellen, az Amnesty International szégyenteljesnek nevezte a történteket. Az Al Jazeera szerint az ítéletnek nincs köze a józan észhez és az igazsághoz.

Az újságíróknak a bírósági tárgyaláson is fémketrecben kellett tartózkodniuk. Fotó: AFP

Megfigyelők szerint az újságírók ellen nem tudtak bizonyítékot felmutatni, állattartásról és több hónappal azelőtti konferenciáról szóló riportokat mutattak be a bíróságon. Egyikük büntetését három évvel meghosszabbították lőszer birtoklása miatt, ami valójában egy szuvenírként elhozott üres töltény volt. Több egyiptomi egyetemistát is börtönre ítéltek azzal a váddal, hogy tüntetésekről adtak át videófelvételeket a tévéseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik