Nagyvilág

Obama: Ébernek kell lennünk

Az Irak jelentős területeit meghódító, az al-Kaida terrorszervezet ihlette szunnita milícia olyan erővé nőheti ki magát, amely képes a térség más államait is destabilizálni - jelentette ki vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva Barack Obama amerikai elnök.

Obama szerint az irakiak végső soron el fogják utasítani az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita csoportot, amely azonban így is közép- és hosszú távú fenyegetést jelent az Egyesült államok számára.

“Általános értelemben kell ébereknek lennünk. Az ILIÁ-val jelenleg az a baj, hogy destabilizálja az országot (Irakot). Ez átterjedhet néhány olyan szövetségesünkre, mint Jordánia” – mondta.

Bírálta a kirekesztő politikát

Obama szerint az Egyesült Államoknak és partnereinek az Irakra és a szomszédos Szíriára kiterjedt szunnita lázadás jelentette fenyegetésen kívül figyelniük kell kísérniük a Boko Haram afrikai és az al-Kaida-csoportok jemeni tevékenységére is. Az amerikai elnök kijelentette, Washington nem küldhet minden olyan országba katonákat, ahol ezek a szervezetek felütik a fejüket.

“Egy jobban összpontosított, célzott stratégiánk lesz, partnerei leszünk és kiképzést biztosítunk a helyi rendvédelmi szerveknek és hadseregeknek, hogy jól végezzék a dolgukat” – mondta Barack Obama. Az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy mintegy 300 tanácsadót szándékozik Irakba küldeni.

Az elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem lehet hatékonyan kezelni a konfliktust, ha a síita vezetésű iraki kormány nem változtat a szunnitákat kirekesztő politikáján.

Irán lehetne partner?

Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke a CNN-nek nyilatkozva vasárnap úgy vélekedetett, hogy az Egyesült Államoknak tárgyalnia kell Iránnal, mert Teheránnak fontos szerepe lehet egy jelentősebb síita-szunnita háború kirobbanásának megakadályozásában. Hangoztatta, hogy fokozott erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy nyomon tudják követni azoknak az Európában és Amerikában toborzott önkénteseknek az útját, akik a Közel-Keletre utaznak, hogy ott részt vegyenek a helyi háborúkban.

Feinstein hangot adott meggyőződésének, hogy a jövőben fény derül majd olyan cselszövésekre, amelyek amerikaiak meggyilkolására irányulnak.

Újabb hódítások, kivégzések

Közben elfoglaltak további két határátkelőt Irakban a szunnita lázadók, így már nemcsak Szíria felé van szabad átjárásuk, hanem Jordániába is – közölték biztonsági és katonai tisztségviselők.

Az ILIÁ fegyveresei Irak nyugati részén, el-Anbár tartományában kerítették hatalmukba a szíriai határon lévő al-Valid átkelőt. A helyi vámtisztek beszámolója szerint mindössze két autónyi fegyveres vett részt a támadásban, és elég volt pusztán a levegőbe lőniük ahhoz, hogy a poszt őrei – az iraki hadsereg emberei – elszaladjanak. A jordániai határon az ILIÁ emberei a Turaibil nevű átkelőt foglalták el, feltehetően azt is könnyen.

Irak nyugati részén 21 embert végeztek ki az ILIÁ harcosai – közölték vasárnap iraki katonatisztek és orvosok. A tájékoztatás szerint a gyilkosságokat az el-Anbár tartománybeli Rava és Ana településeken a hétvégén követték el a szélsőségesek. Az áldozatok a helyi hatóságok tisztviselői.

Az iraki hadsereg közlése szerint katonáik “taktikai” megfontolásból vonultak ki a két városból, miután azokat megrohamozták az ILIÁ fegyveresei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik