Nagyvilág

Szakadárokat büntetnek az ukrán újságírók halála miatt

Az ukrán államügyészség eljárást indított. Az oroszok tiltakoznak.

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen indított büntetőeljárást az ukrán államügyészség tíz ember, köztük a VGTRK orosz állami televízió- és rádiótársaság riporterének Luhanszk közelében történt halála miatt.

Az orosz kormány viszont az ukrán kormányt, Kijevnek az oroszbarát felkelők ellen folytatott kelet-ukrajnai hadműveletét tette felelőssé az orosz állami médiaholding két újságírójának haláláért.

Az ukrán főügyészség honlapjára csütörtökön feltett közlemény szerint június 17-én a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében három ukrán katona, hat ukrán civil és egy orosz állampolgár, a Rosszija-1 orosz televízió tudósítója veszítette életét a szakadárok aknavető- és géppisztolytüzében.

Az orosz televíziós stáb éppen forgatott, amikor az ukrán közlés szerint a szakadárok golyózáporába került. Anton Volosin hangmérnök a helyszínen meghalt, míg a tudósító, Igor Kornyeljuk a kórházba szállítás után veszítette életét. Harmadik társuknak nem esett baja.

Az újságírók munkaadója, az orosz VGTRK médiaholding közlése szerint Kornyeljukot június 20-án Moszkvában helyezik majd végső nyugalomra egy fővárosi temetőben, míg Volosin holttestét szülei kérésére még genetikai vizsgálatnak vetik alá.

Az orosz külügyminisztérium a Luhanszk közeli incidens napján, kedden nyilatkozatában azt írta, hogy az újságírók halála az oroszbarát felkelők ellen indított ukrán hadművelet “bűnös jellegét” bizonyítja. Moszkva egyben a történtek objektív kivizsgálását és a felelősök megbüntetését követelte a kijevi hatóságoktól.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik