Nagyvilág

Székely zászlót tűzött Nagyváradon Tőkés László

A fideszes európai parlamenti képviselő egy utcai villámcsődület után tűzte ki nagyváradi irodájának erkélyére a székely lobogót.

Tőkés László felszólalásában emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt románok és magyarok közös óhaja volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás. Úgy vélte, az Európai Unióhoz csatlakozott Romániában jelenleg nemcsak a kisebbségi jogok, hanem az alapvető emberi jogok is csorbulnak.

Megemlítette, hogy a hatóságok “hajtóvadászatot indítottak” Wass Albert könyvei és szobrai ellen, betiltották Nyirő József újratemetését, és “nagy elánnal” küzdenek a székely nemzeti szimbólumok ellen. “A mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása” – idézte a közlemény Tőkés Lászlót.

Az esemény több tucat résztvevője közül sokan Wass Albert kötetet tartottak a kezükben. A tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a pünkösdi búcsú idején a csíksomlyói könyves standokról a rendőrök levetették Wass Albert könyveit, és egy árustól tíz könyvet el is koboztak, Szovátán pedig lefoglalták a magánterületen felállított Wass Albert-szobrot.

A román hatóságok Victor Ponta 2012 májusában történt hatalomra lépése óta perek sokaságát indították a székely zászlót kitűző önkormányzatok és közhivatalok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik