Nagyvilág

Orosz gépek miatt riasztották a briteket

Közelítő orosz katonai repülőgépek ellenőrzésére szálltak fel brit vadászgépek balti támaszpontokról.

A brit királyi légierő (RAF) Typhoon típusú harci repülőgépei, amelyek a balti köztársaságok légtérvédelmét ellátó – az ukrajnai válság miatt nemrégiben megnövelt létszámú – NATO-kontingens kötelékében tartózkodnak a térségben. Azután szálltak fel, hogy a NATO légtérellenőrző központja négy csoportban több orosz repülőgépet észlelt a Baltikum közelében, de nemzetközi légtérben – közölte a brit védelmi minisztérium.
.
A brit gépek azonosították az orosz repülőgépeket: egy Tupoljev Tu-22-es bombázó – NATO-kódnevén “Backfire” -, négy Szuhoj Szu-27-es – “Flanker” – vadászgép, egy Berijev A-50-es – “Mainstay” – légtérfigyelő és egy Antonov An-26-os – “Curl” – szállítógép repült a kötelékben. Úgy tűnt, hogy az orosz gépek különböző kiképzési rutinfeladatokat hajtottak végre. Az RAF gépei “figyelték és kísérték útjukon” az orosz repülőgépeket – áll a minisztériumi közleményben, amely incidensről nem számol be.

A tárca az előző napi bevetésről fotókat is közzétett, amelyeken látszik, hogy a Szuhoj vadászgépek rakétákkal felfegyverkezve repültek. A közleményből nem derül ki, hogy a brit gépek melyik balti köztársaságból szálltak fel. Az utóbbi hetekben Nagy-Britannia légtere, illetve területi vizeinek határai közelében is többször jelentek meg orosz légi és haditengerészeti kötelékek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik