Nagyvilág

Különleges módon ünnepelték a La Manche-csatornát

Húsz évvel ezelőtt építették meg a Londont és Párizst összekötő Csatorna-alagutat.

Félmaratont futottak a La Manche-csatorna alagútjának megépítése 20. évfordulóján az Eurotunnel vállalat francia és brit dolgozói közül mintegy ötvenen, száz méterrel a tenger szintje alatt.

A világ leghosszabb tenger alatti alagútjának szervizútján 35 francia és 17 brit dolgozó futott végig kedden. Az ötven kilométeres pálya közepén találkoztak helyi idő szerint tíz órakor, hogy elrajtoljon ki-ki a saját célállomása felé: az angolok Folkestone-ba, a franciák a Calais melletti Coquelles-be.

Egyedül nem megy

Munkatársaik tapsától kísérve a franciák 27,5 kilométert futottak, ebből 25-öt az alagútban. A dolgozókat egész nap várta egy kijelölt egy kilométeres útvonal is, a “szolidaritás útja”, melyen a vöröskereszt számára gyűjtöttek adományokat azoktól, akik végigmentek rajta.

A tenger alatti félmaraton egyik résztvevője így mesélt az AFP-nek: “Talán soha többet nem lesz ilyen az én életemben, hogy a La Manche alatt futhatok, remek volt! Végig együtt maradtunk, mert azért egyedül senki sem szaladgálna az alagútban.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik