Nagyvilág

Iszlám terrortól tartanak a németek

„Absztrakt veszélyforrásból véres valóság lett” – mondta a német belügyminiszter a brüsszeli zsidó múzeumnál májusban elkövetett merényletre utalva. A szövetségi belső elhárítás jelentése szerint a Szíriából és Irakból visszatérő iszlamista harcosok nagy veszélyt jelentenek Németországban.

A brüsszeli merényletet is egy Szíriából visszatért iszlamista követhette el, az eset nyomán pedig kiderült, hogy az egyénileg kitervelt és végrehajtott támadásokkal szemben jóval nehezebb védekezni, mint a terrorista szervezetek támadásaival szemben – idézi Thomas de Maiziere minisztert az MTI. Az idei év elejéig nagyjából 270-en utazhattak Németországból Szíriába, hogy harcoljanak az Asszad-rezsim ellen, közülük többen már visszatértek. A közel-keleti válsággócokból Nyugat-Európába visszatérő harcosok jellemzően szintén Németországon haladnak keresztül.

A szélsőséges iszlamista nézeteket vallók száma 43 ezerre tehető Németországban, a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok létszáma viszont csökken – előbbieknek nagyjából 20, utóbbiaknak 27 ezer tagja van. Jelentősen nőtt viszont az általuk elkövetett bűncselekmények, támadások száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik