Nagyvilág

Orbán Portugáliában keménykedett

A magyar miniszterelnök az Európai Néppárt tanácskozásán fejtette ki véleményét Oroszországról és az országjelentésekről.

Európa legyen újra az európaiaké, a kontinens maga kezelje az európai kérdéseket – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a dél-portugáliai Albufeirában, az Európai Néppárt parlamenti csoportjának tanácskozásán.
Az ukrán válság megoldásában is az Európai Uniónak vezető szerepet kell játszania – mondta a 2014-2019 közötti európai parlamenti (EP-) ciklus néppárti stratégiájáról rendezett fórumon a kormányfő, aki – mint arról a magyar közmédiának előzőleg már beszámolt – egy Oroszország-EU-konferencia megszervezését szorgalmazza, amelyen tisztázni lehetne a következő évtizedek együttműködését például energetikai kérdésekben.

“Azt javaslom, hogy az elkövetkező öt évben geo- és külpolitikai szempontból legyünk kezdeményezőbbek” – mondta az európai politizálás radikális megújítását javasolva.

E reform jegyében kitért a versenyképességre, amellyel kapcsolatban a gazdaság számára is olcsó európai energiát sürgetett, majd hozzáfűzte, hogy újra kell gondolni az európai atomenergia-politikát is.


Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Orbán Viktor szólt továbbá arról, hogy szerinte erőteljesebb állami szerepvállalásra van szükség a foglalkoztatásban. “Először kell munkahelyeket teremteni, és ez hozza majd létre a versenyképes gazdaságot” – ismertette álláspontját a miniszterelnök, aki szerint az államnak egy időre, amíg a piacnak nem megy, igenis be kell kapcsolódnia a munkahelyteremtésbe, de úgy, hogy eközben az államadósság ne nőjön. “Ez nehéz, de nem lehetetlen feladat. Magyarországon ezt hívjuk munkaalapú társadalomnak” – mondta.

Magyarországról szólva Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy az elmúlt négy évben az ország megerősödve lábalt ki egy komoly válságból “egy kicsit másképp végrehajtott válságkezeléssel”, mint ahogyan azt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság javasolta. Magyarország az IMF-programját lezárta, sőt a határidőnél hamarabb fizette vissza a hitelt, és saját kezébe vette a gazdaságpolitika irányítását – idézte fel, hangsúlyozva, hogy az egyes válságkezelési módok megválasztásakor rugalmasnak kell lenni.

Orbán Viktor beszédében kritizálta a Magyarországról kiadott európai bizottsági országjelentéseket, amelyeket politikai szempontból károsaknak nevezett, és azt mondta, “előbb-utóbb politikai ellenőrzés alá kell vonni ezeket az országjelentéseket”.

“Ha az európai intézmények nagyobb lehetőséget biztosítanának az euróövezeten kívüli tagállamoknak, hogy saját szakpolitikai elegyet állítsanak elő, akkor az EU jóval sikeresebb lenne” – zárta előadását a kormányfő a néppárti konferencia résztvevői előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik