Nagyvilág

Norvégia odacsap a kéregetőknek

Összefüggés van a koldulás és a bűnözés, különösképpen pedig a zsebtolvajlás között - vélik norvég politikusok, akik törvényt készülnel elfogadni a kéregetés betiltására.

Norvégia betiltja a nyilvános helyeken való koldulást egy olyan törvénymódosítás alapján, amelynek vitáját hétfőn kezdték meg az oslói parlamentben. A bírálók szerint a vitatott intézkedés a roma bevándorlók ellen irányul – írja az MTI.

A jobboldali kormány által beterjesztett törvénytervezet az idei nyártól lehetővé tenné az önkormányzatok számára, hogy helyi szinten megtiltsák a koldulást. A jövő év nyarától országosan is betiltanák a kéregetést.

A módosításról hétfő este szavaznak első olvasatban, a jogszabály végleges elfogadása a hét folyamán várható, mivel a konzervatív Höyre pártból és a Haladó Pártból álló, kisebbségben kormányzó koalíciót ezúttal a centrumpárt (SP) is támogatja.

Anders Anundsen norvég igazságügyi és közbiztonsági miniszter, a bevándorlás-ellenes jobboldali populista Haladó Párt tagja szerint összefüggés van a koldulás és a bűnözés, különösképpen pedig a zsebtolvajlás között.

A hatóságok arról számoltak be, hogy Oslóban ugyanannyi zsebtolvajlást regisztrálnak, mint a hétszer több ember által lakott Berlinben.

A romák ellen irányul?

A bírálók szerint az intézkedés elsősorban az északi országban élő romák ellen irányul. A norvég fővárosban 2012-ben összeírták a koldusokat, és a számba vett százkilencvennégy ember között mindössze hét volt norvég származású. A többség elsősorban roma származású román állampolgár volt – jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a román kéregetők jelentős része szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

Baard Vegar Solhjell, a baloldali ellenzék egyik politikusa szerint a tiltással egyértelműen azt akarják elérni, hogy romák ne jöjjenek Norvégiába. “Hogy hihetnénk azt, hogy kétszáz év múlva ez nem olyan lépésnek fog tűnni, amelynek az volt a célja, hogy megakadályozza a romák belépését a királyságba?” – tette fel a kérdést az egykori oktatási és kutatási miniszter egy mára hatályon kívül helyezett jogszabályra utalva, amely kétszáz évvel ezelőtt tiltotta a zsidók belépését Norvégiába.

Bizonyos szervezetek tiltakoztak a módosítás ellen, mivel szerintük a lakosság többsége által támogatott törvény éppen ellenkező hatást válthat ki. A koldusok rá lesznek kényszerítve a bűnözésre – figyelmeztetett Arild Knutsen, egy kábítószerfüggőkkel foglalkozó civil szervezet elnöke a TV2 Nyhetskanalen norvég televíziónak adott interjújában.

Nagy-Britanniában és Dániában is országszerte tiltják a koldulást, más európai országokban helyi szintű tiltások vannak érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik