Nagyvilág

„Kyle, itt Barack Obama, hogy van?”

Így köszöntött az elnök a telefonban egy tengerészgyalogost, aki ráugrott egy gránátra, hogy megmentse legjobb barátja életét. Becsületrenddel tüntetik ki.

A most 24 éves Kyle Carpenter tizedes élete 2010-ben végleg megváltozott. Az akkor Afganisztánban szolgáló amerikai tengerészgyalogos és bajtársa – egyben legjobb cimborája – egy tetőn őrködött, amikor hirtelen egy gránát landolt közöttük.
Kyle nem habozott és rávette magát a robbanószerkezetre, amivel megmentette barátja életét. Nem kis szerencséjére ő is túlélte a detonációt, ám nagy árat fizetett önfeláldozó akciójáért. Kyle testét szétszaggatták a repeszek, a nyomás beszakította a dobhártyáját és a jobb szemét is elveszítette – írja a Business Insider.

Négy évvel az incidens után a tizedest bátor tettéért felterjesztették a Becsületrendre, amely az Egyesült Államok legmagasabb katonai kitüntetése. Rendkívül ritka, hogy ebben az elismerésben részesítsenek valakit: az iraki és az afganisztáni háború kezdete óta, mindössze három katonának akasztották a nyakába.

Kyle-t márciusban, egy csütörtöki napon értesítették a rá váró kitüntetésről, majd az azt követő hétfőn ismét csöngött a telefonja. Egy rendkívül fontos ember volt a vonal másik végén: az Egyesült Államok elnöke személyesen.

A videót ITT nézhetik meg, a hívás 05:00-tól látható.

„Kyle, itt Barack Obama, hogy van?” – köszöntötte az elnök Carpentert, aki dél-karolinai otthonában fogadta a hívást. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Haditengerészeti Minisztérium és a Védelmi Minisztérium ajánlása alapján, a Becsületrendet adományozhatom önnek az afganisztáni Tartós Szabadság Hadműveletben tanúsított bátor tettéért” – tette hozzá Obama, akivel Kyle június 19-én szemtől szemben is találkozhat, hogy megkapja tőle a medált.

A tizedes korábban félig-meddig viccesen azt mondta: igazából el kellett volna kapnia azt a gránátot és visszarúgnia a feladónak, de ennek ellenére nem változtatna a történteken. „Mindketten élünk és itt vagyunk, és nagyon hálás vagyok, hogy második esélyt is kaptam az élettől” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik