Nagyvilág

Felmentették Mubarak belügyminiszterét

A korrupcióval és pénzmosással vádolt Habib el-Adlit felmentette egy kairói bíróság.

Az ügyet újratárgyaló bíróság megsemmisítette a korábbi, 2011. május 5-i ítéletet, amely 12 éves börtönbüntetéssel és 15 millió egyiptomi fontos (564,7 millió forintos) pénzbírsággal sújtotta Habib el-Adlit. A legfelsőbb semmítőszék 2013-ban rendelte el a per újratárgyalását.

A volt tárcavezető a tárgyalás után is őrizetben maradt, ugyanis más eljárások is folynak ellene, az egyik perében például csaknem kilencszáz tüntető meggyilkolásával vádolják őt és Mubarakot a 2011. februári felkelés idején.

A Mubarak-rezsim 2011 elején történt bukása óta számos korábbi vezetőt ítéltek el korrupció vagy más vádak alapján. Korábban életfogytiglani börtönre ítélték a 84 éves volt államfőt, továbbá az egykori belügyminisztert is, mert azzal vádolták őket, hogy felelősek a 2011-es rendszerellenes felkelés során megölt tüntetők haláláért. Egy fellebbviteli bíróság azonban később hatálytalanította az ítéletet, majd elrendelték a gyilkosságra való felbujtásért indított per újratárgyalását, ami máig nem zárult le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik