Nagyvilág

Amerikai múzeum magyar támogatással

Egymillió dollárt ad a magyar kormány a kommunizmus áldozatainak washingtoni emlékhelyére.

Megkezdődött az internetes adománygyűjtés a kommunizmus áldozatainak az amerikai fővárosban létrehozandó emlékmúzeumára, amelynek megépítéséhez a magyar kormány egymillió dollárt ajánlott fel – jelentette be szerdán Washingtonban Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Smith a BuildTheMuseum.com oldal elindításáról szóló bejelentést a testület létrejöttéről határozó kongresszusi határozat meghozatalának 20. évfordulója, valamint a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen tette meg. Itt arról is beszámolt, hogy megkezdődött a ma még csak a világhálón létező múzeum “tanú és történelem” című videó-adatbázisának létrehozása.

Húsz éves terv valósul meg

A rendezvényen 18 állam – köztük Magyarország – nagykövetségének, valamint több emberi jogi, illetve diaszpóra-szervezet képviselői koszorúzták meg a kommunizmus áldozatainak emléket állító Demokrácia Istennője szobrot, amely a negyedszázada levert Tienanmen téri diáklázadás emblematikus figurájának bronz mása.

Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza múzeum igazgatója az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra: Washingtonban már 20 éve kezdeményezték egy olyan hely létrehozását, ahol meg lehet emlékezni a kommunizmus áldozatairól.
“Első lépésként egy emlékművet avattak fel, és úgy gondoljuk, itt az idő, hogy továbblépjünk, és egy múzeumot is létre tudjunk hozni. Ebben Magyarország megtette a kezdeményező szerepet, egymillió dollárral támogatja ezt a kezdeményezést. Reméljük hogy a többi ország is csatlakozik hozzánk” – mondta.

Schmidt Mária arra a kérdésre, hogy milyen metodológiai segítséget kínál a Terror Háza a tervezett washingtoni múzeumnak, elmondta, hogy az irányítása alatt álló fővárosi intézmény már régóta együtt dolgozik a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvánnyal.

“Azt hiszem, látják, hogy egy nagyon sikeres múzeum működik Budapesten, amelyik úgy tudja elmondani azt a történetet, amelyet a magyar emberek megszenvedtek, hogy azt mindenki megértse, bárhonnan jöjjön is” – nyilatkozott a múzeumigazgató.

“A legtöbb embernek nincs tudomása arról, hogy a 20. században a kommunista diktatúrákban 100 millióan vesztették életüket, és továbbra is halnak meg emberek” – indokolta az MTI-nek a múzeum létrehozásának szükségességét Lee Edwards történész, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány elnöke. “Emlékeznünk kell rájuk, meg kell emlékeznünk róluk” – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadságnak oly sok bajnoka állt ellen a kommunizmusnak, hogy róluk szintén meg kell emlékezni. Közöttük említette meg Václav Klaus volt cseh és Lech Walesa volt lengyel elnököt, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

“Ami a legfontosabb: a kommunizmus öröksége fennmaradt. Kína, Észak-Korea és Kuba még mindig kommunista rezsim alatt él, de sajnos annak is a tanúi vagyunk, hogy a marxizmus terjed az iskoláinkban. Ezzel is szembe kell szállnunk. Miért hordanak a fiatalok Che Guevarás, vagy sarló-kalapácsos pólót? Meg kell értetnünk velük, hogy a kommunizmus olyan rendszer volt, amely minden esetben megbukott, mert utópia volt, és mert annyi embert fosztott meg jogaiktól, a szabadságuktól és kiváltságaiktól. Oktatnunk kell a világot, és mi ezt fogjuk tenni a megépítendő múzeumunkkal” – fogalmazott Edwards.    Reményét fejezte ki, hogy 2017-ben, a bolsevik forradalom 100. évfordulóján megtörténik a múzeum alapkövének letétele.

A magyar és az osztrák nagykövetség által a kongresszusi könyvtárban adott közös díszebéden Szapáry György nagykövet a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét adta át Lee Edwardsnak. Az eseményen Megyesy Jenő kormányfői főtanácsadó felolvasta Orbán Viktor levelét, amelyben a miniszterelnök a kormány további támogatásáról biztosította a terv megvalósítását.

Orbán: a jó minden túlerőt legyőz

“A múzeumnak mindenkihez szólnia kell. A szabadságban felnőttek számára a kommunizmus rémtetteinek bemutatása örök intelem: a szabadság nem magától értetődő, rossz történelmi csillagzat alatt még a bátor helytállást is legyőzheti a túlerőben lévő gonosz. Az Egykor ide (az Egyesült Államokba) menekült honfitársaink és leszármazottaik számára pedig tisztelgést és lelki megnyugvást hozhat az új intézmény megnyitása: kőbe vésve, fizikai valójában hirdetheti itt, az óceánon túl is: nem volt hiába az áldozat, a jó végül minden túlerőt legyőz” – írta Orbán Viktor.

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány idén Miroszlav Marinovics ukrán emberi jogi aktivistát, a lvivi Ukrán Katolikus Egyetem rektorhelyettesét és – távollétében – Musztafa Dzsemilevet, a krími tatárok politikai vezetőjét tüntette ki a Truman-Reagan Szabadságéremmel.

A megemlékezésen és az azzal kapcsolatos konferencián felszólalt mások mellett Schmidt, Edwads, Klaus, Annette Lantos, a néhai Tom Lantos képviselő özvegye, Andy Harris és Marcy Kaptur, a kongresszusi magyar caucus két társelnöke, Dana Rohrabacher és Denis Ross képviselő, Chris Murphy és Ted Cruz szenátor, Richard Pipes, a Harvard Egyetem emeritus professzora, Stephen Szabo, a Német Marshall Alapítvány Transzatlanti Akadémiájának ügyvezető igazgatója.

A kongresszusi könyvtárban egy magyar, csehszlovák és lengyel szamizdatokból álló kiállítást valamint Kivésett szabadság címmel a Páneurópai Pikniket és a határnyitás legfontosabb pillanatait bemutató, Horváth Ernő képeiből készült fotótárlatot tekinthettek meg a rendezvény részvevői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik