Nagyvilág

Merkelt nem érdekli, mit gondol Orbán

A német kancellár továbbra is Jean-Claude Junckert látná szívesen az Európai Bizottság élén – ellentétben a magyar kormányfővel.

Továbbra is Jean-Claude Juncker luxemburgi politikust látná szívesen az Európai Bizottság elnökeként Angela Merkel német kancellár a svédországi Harpsundban elhangzott keddi nyilatkozata szerint.

Korábban Orbán Viktor azt mondta, nem támogatja a luxemburgi politikust.

Angela Merkel David Cameron brit, valamint Fredrik Reinfeldt svéd és Mark Rutte holland kormányfővel közösen kétnapos “mini-csúcstalálkozón” vett részt a svéd kormányfő nyári rezidenciáján.

A svéd kormányfő szavai szerint a találkozón egyetértettek abban, hogy az uniós politikák jövőbeli irányvonalának meghatározása elsőbbséget kell, hogy kapjon az uniós tisztségek betöltése körüli vitával szemben.

Merkel – brit politikusok közelmúltbeli kijelentéseire utalva – óvott az EU-ból való kilépéssel fenyegetésektől.

A Néppárt

Az Európai Néppártnak 211 tagja van, ezzel ez a legnagyobb Európa Parlament-i frakció. Ebből a Fidesz 12 képviselőt ad, ami az egyik legnagyobb rész a frakción belül. Orbán bosszúból ellenzi Juncker EB-elnökségét, amit azonban a Néppárt és Merkel is támogat. Nemrég épp a német szociáldemokrata SDP vélte úgy, hogy a Fidesznek és a Forza Italia pártnak nem szabad az EPP tagja lennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik