Nagyvilág

Az IMF-vezér nem pályázik az EB élére

Nem tekinti magát jelöltnek az Európai Bizottság elnöki tisztségére a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója.

Christine Lagarde pénteken Londonban kijelentette: szeretné kitölteni 2016-ig szóló megbízatását az IMF élén. “Van állásom, amelyet meglehetősen fontosnak tartok, és ezért nem vagyok jelölt (az EU-bizottság elnöki posztjára)” – mondta George Osborne brit pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén a valutaalap francia vezetője. Hozzátette: e kérdésről a továbbiakban nem is kíván beszélni, mert úgy érzi, hogy “teljesen világosan” kifejtette álláspontját.

Lagarde neve többször felmerült abban a vitában, amely az európai parlamenti választások után kezdődött arról, hogy ki legyen az Európai Bizottság új elnöke az ősszel leköszönő portugál José Manuel Barroso után.

A választáson győztes Európai Néppárt csúcsjelöltjét, a luxemburgi Jean-Claude Junckert a brit kormány több más uniós társállamhoz, köztük Magyarországhoz hasonlóan nem támogatja. Nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök nemrégiben, kabinettagjai körében “teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a Londonban túlzottan föderalistának tartott Juncker jelölését a bizottság elnöki tisztségére.

Londoni stratégiai elemzők legutóbbi értékelése szerint e jelentős ellenállás miatt valószínűtlen, hogy Juncker elnyerheti az Európai Bizottság elnöki tisztségét.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértőinek minapi tanulmánya szerint a lehetséges kiút a vitából az, hogy Juncker nem az Európai Bizottság, hanem Herman Van Rompuy utódjaként az Európai Tanács elnöke lesz.

Az Eurasia elemzői Junckernél valószínűbb jelöltnek nevezték az Európai Bizottság elnöki posztjára Christine Lagarde-ot – aki mindazonáltal most kizárta, hogy indulna a tisztségért -, valamint Enda Kenny ír kormányfőt, Pascal Lamy korábbi EU-biztost, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) volt vezetőjét, vagy Donald Tusk lengyel miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik