Nagyvilág

Putyin üzent a nélküle tanácskozóknak

Jó étvágyat kívánt a G7 Brüsszelben ülésező vezetőinek az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron egy újságírói kérdésre válaszolva.

“Jó étvágyat kívánok nekik!” – csak ennyit mondott az orosz elnök Szentpéterváron – mielőtt Párizsba utazott volna a normandiai partraszállás évfordulójára – arra az újságírói kérdésre válaszolva, mi a véleménye a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő csoport, a G7 vezetőinek csúcstalálkozójáról, amely szerdán vacsorával vette kezdetét. Putyin e kurta, ironikus felelet után gyorsan távozott, így az újságírók nem tudták tovább faggatni őt.

Még nem oszlatták fel a G8-at

Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet a Rosszija 24 televíziónak adott interjújában ugyanakkor annak a nézetének adott hangot, hogy Oroszországot nem zárták ki semmiféle csoportból, hiszen továbbra is tagja a “nyolcaknak” (azaz a G7 tagjaiból és Oroszországból álló csoportnak.)

Hangsúlyozta: a G7 ilyen felállásban 15 vagy 17 év után először ülésezik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Oroszország ne lenne tagja továbbra is a G8-nak – tette hozzá. A diplomata szerint a mostani brüsszeli ülés ebben az összetételben a G8 hét tagjának a döntése volt. “Más szóval: ők hagyták el a G8 felállást, nem Oroszország” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik