Nagyvilág

Klicsko elfoglalhatja a főpolgármesteri hivatalt

Letette az esküt a bokszolóból lett politikus, így mától ő Kijev első embere.

A politikus az elnökválasztással egy időben, május 25-én tartott kijevi helyhatósági választáson a szavazatok 56,7 százalékát szerezte meg. Előzőleg március elején jelentette be, hogy Petro Porosenko javára visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a főpolgármesteri tisztért száll ringbe – írja az MTI.

Klicsko most kijelentette: csapata elé feladatként a korrupció elleni harcot állítja, valamint azt, hogy az ukrán fővárost minden kijevi számára “komfortossá” tegyék. Ígéretet tett arra is, hogy az új városi vezetés folyamatosan számot ad majd tevékenységéről a kijevieknek. Tervei közül kiemelte, hogy széles körű kampányt indít, hogy Kijevbe befektetőket csábítsanak, akiknek segítségével javítani tudnak az ukrán főváros infrastruktúráján, új utak és egyéb létesítmények építésébe kezdhetnek.

A szavát adta

Hangsúlyozta, hogy fontos megőrizni a hatalomváltó Majdan-tüntetések “energiáját és szellemét”. “Esküt teszek Önöknek az ügy melletti elkötelezettségemről és hűségemről. A szavamat adom” – fogalmazott az új városvezető. Ígéretet tett arra, hogy cselekedeteit a kijeviek érdekei fogják vezérelni, és a főváros fejlődésén fog munkálkodni. “Ha megszegem az eskümet, felelősséget viselek érte Isten, és a nekem nagy bizalmat szavazó, engem megválasztó kijeviek előtt. Isten óvja Kijevet és államunkat! Dicsőség Ukrajnának” – zárta beszédét Vitalij Klicsko.

Az új főpolgármester másnapra máris összehívta az újonnan megválasztott kijevi városi tanácsot, mondván, hogy a munkát haladéktalanul meg kell kezdeniük. A tanácsban pártja szerezte meg a képviselői helyek többségét, a 120 mandátumból 78-at.

Melegedő volt a hivatal

Az aktivisták eközben elhagyták és teljesen kiürítették a kijevi városháza épületét. Noha az épület felújításra szorul, miután a Majdan tüntetői melegedőnek, ételosztó és elsősegélyhelynek használták a tavaly novembertől három hónapon át tartó tüntetések alatt, az aktivisták egyik vezetője közölte: a főpolgármesteri iroda készen áll arra, hogy Klicsko elfoglalhassa, és készek átadni neki az iroda kulcsát.

Múlt vasárnap a Majdanon, azaz a kijevi főtéren a demonstrálók egy része azonban nem fogadta szívesen a leendő új városvezetőt. Többen “szégyent” kiabáltak felé, amikor megjelent a színpadon. A tüntetők közül néhányan úgy gondolják, hogy Klicsko elárulta a Majdan érdekeit, amikor a sátrak elbontása mellett foglalt állást. A politikus azt mondta, hogy “a Majdan teljesítette küldetését”, és június 7-ig, Petro Porosenko elnöki beiktatásáig a teret rendbe kell hozni, a főváros központi utcáját, a Hrescsatikot pedig meg kell nyitni a forgalom elől. Közben csütörtökön elbontották a kijevi főtéren álló színpadot, ugyanakkor a barikádok egy része és néhány sátor még mindig a téren áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik