Nagyvilág

Óriási készültség az évfordulón

A rendvédelmi erők ellepték a Tienanmen tér környékét Pekingben, és aktivisták tucatjait is letartóztatták a Tienanmen téri vérengzés 25. évfordulójának alkalmából.

A rendőrök elküldik a külföldi újságírókat, az arra járókat pedig igazoltatják – jelenti Kínából a BBC. A turisták viszont most is látogathatják a teret, gépfegyveres rohamrendőrök felügyelete alatt.

1989-ben százezrek lepték el Peking főterét és a környező utcákat demokratikus reformokat követelve. A keményvonalas kommunista vezetők elrendelték a hadsereg beavatkozását, ami több ezer emberéletet követelt. Az eseményeket az országban hivatalosan ellenforradalomként tartják számon, az interneten le vannak tiltva a tiltakozásról szóló keresőtalálatok.

Tiltakozás a téren 1989-ben. Fotó: AFP

A 25. évforduló előtti hetekben a kínai hatóságok aktivistákat, újságírókat, ügyvédeket tartóztattak le, az Amnesty International jogvédő szervezet szerint 66 ember került fogdába vagy tűnt el az évfordulóval összefüggésben. Hongkongban és Tajvanon viszont lesznek megemlékezések, az utcai demonstrációk mellett egy óriási képet is kiállítanak, ami a Tienanmen teret ábrázolja a tiltakozás leverése közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik