Nagyvilág

Sárba tiporhatják a gyülekezési jogot Oroszországban

Az Amnesty International friss jelentése februárban és márciusban tíz olyan oroszországi tüntetést említ, ahol a rendőrök oszlattak vagy békés tüntetőket vettek őrizetbe.

Százakat súlyos pénzbírság megfizetésére köteleztek és több mint egy tucat embert több napig fogva tartottak – idézi a tanulmányt a VS.hu. Az Amnesty International úgy tudja, hogy az orosz hatóságok felhatalmazást kaptak arra, hogy még a tömegoszlatás előtt megfélemlítsék és bántalmazzák a tüntetőket. A büntetés-végrehajtók is szinte teljes büntetlenséget élveznek, ha erőszakot alkalmaznak.

Az orosz képviselőház most olyan törvényt tervez elfogadni, ami alapján minden nyilvános gyűlést a hatóságoknak jóvá kellene hagyniuk, kivéve akkor, ha azokat a városok központjától távol eső helyeken tartják. Betilthatnák azokat a megmozdulásokat, melyeket kritikus nézeteket megfogalmazó vagy kisebbségi véleményt képviselő szervezetek szerveznek. A spontán gyülekezéseket azonnal felszámolhatnák, jóváhagyás nélkül kizárólag egyfős tiltakozó akciókat lehetne tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik