Nagyvilág

Lefagyasztják Fukusimát

Megkezdték a talaj lefagyasztására irányuló munkálatokat a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 erőműben. A művelettel a talajvíz szivárgását próbálják megakadályozni.

Az erőművet üzemeltető Tepco energiavállalat közölte, hogy 1550 vezetékből álló, másfél kilométeres földalatti csőrendszert építenek ki a létesítmény négy megrongálódott reaktorépülete köré. A csőrendszerben hűtőanyagot fognak áramoltatni, így gyakorlatilag lefagyasztják a talajt, megakadályozva, hogy a talajvíz bejusson a reaktorépületek alagsorába, illetve kiáramoljon onnan.

A cég tervei szerint a csőrendszer kiépítésével jövő márciusra fognak elkészülni, ezt követően további néhány hónapba fog telni, mire sikerül valóban megfagyasztani a talajt e módszerrel. A kormány által finanszírozott projektet egy hete hagyta jóvá a japán atomenergetikai hatóság, miután arra az álláspontra jutott, hogy az építkezés okozta esetleges talajsüllyedés nem veszélyezteti a megrongálódott reaktorok szerkezeti épségét. A Tepco a projekttel az egyik legégetőbb fukusimai problémán, a sugárszennyezett víz kezelésén próbál enyhíteni.

A probléma forrása, hogy a létesítmény hűtőrendszere tönkrement a 2011. márciusi földrengés és szökőár miatt, ezért azóta a TEPCO “kézileg” kénytelen napi mintegy 400 tonna vizet befecskendezni reaktorokba. Emiatt a fűtőelemekkel érintkező, és eközben jelentős mértékű radioaktív anyagot felvevő víz folyamatosan gyűlik a létesítményben, a tárolókapacitások pedig egyre fogynak.

A helyzetet bonyolítja, hogy az erőmű megrongálódása miatt a talajvíz ki-be jár a létesítmény föld alatti helyiségeiben, és az ott felgyülemlett, súlyosan sugárszennyezett hűtőfolyadékkal keveredve súlyos veszélyt jelent. Ez utóbbi problémára kínálhat megoldást a talaj lefagyasztása. Ezen módszer egyébként bevett műveletnek számít például alagutak fúrása során, de általában csak jóval rövidebb szakaszokon, ideiglenes jelleggel alkalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik