Nagyvilág

Titokban Afganisztánba utazott Obama

Váratlanul Afganisztánba érkezett vasárnap Barack Obama amerikai elnök, hogy látogatást tegyen a mintegy 13 éve az ázsiai országban állomásozó amerikai csapatoknál. A Washingtonból induló elnöki különgép, az Air Force One az afgán fővárostól, Kabultól mintegy negyven kilométerre fekvő Bagram légitámaszponton, az Afganisztánban található legnagyobb amerikai katonai bázison ért földet.

Az amerikai elnök a légitámaszponton tartott vasárnapi katonai eligazításon elmondta, hogy Washington nemsokára bejelentheti, hány amerikai katonát akarnak Afganisztánban állomásoztatni 2014 után. A döntést Obama feltehetően jövő szerdán, a West Point katonai akadémián tartandó beszédében jelenti be.

A tervek szerint Obama csak néhány óráig tartózkodik a Bagram támaszponton, ahol meglátogatja a sebesülteket, és beszélget a katonákkal.

Az amerikai elnök nem szándékozik Kabulba utazni, hogy találkozzon Hamid Karzai afgán elnökkel. A Fehér Ház vezetője és az afgán államfő között feszült a viszony.

Fotó: MTI/AP/ Evan Vucci

A NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF), köztük az amerikai csapatok az év végéig vonulnak ki Afganisztánból. Washington ezután eredetileg mintegy 10 ezer katonát kívánt állomásoztatni az országban, Karzai azonban nem volt hajlandó aláírni az ennek jogi alapjául szolgáló biztonsági megállapodást. Ez a feladat emiatt az afgán elnökválasztás júniusban esedékes második fordulóján győzedelmeskedő államfőre hárul majd, így az egyezmény szentesítése – ha az új elnök erre egyáltalán hajlandó lesz – hónapokig várat még magára.

Obama váratlan látogatása egyebek mellett azzal is magyarázható, hogy az Egyesült Államokban felháborodást váltott ki több tucat amerikai kórház háborús veteránokkal szembeni bánásmódja. Az egészségügyi intézmények állítólag kezeléseket halasztottak el, és veteránok halálát okozták. Az ügyben vizsgálatot indítottak az amerikai hatóságok.

Az afganisztáni háború során az amerikai hadsereg legkevesebb 2181 tagja vesztette életét, és több ezren megsebesültek. Jelenleg 32800 katona állomásozik az ázsiai országban.

Ahogy a legutóbbi alkalmakkor, amikor az amerikai elnök háborús övezetekbe látogatott, a Fehér Ház biztonsági okokra hivatkozva most sem jelentette be előre Obama utazását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik