Nagyvilág

Bepisilős elnök harca a kolumbiai DK-jelöltjével

Kolumbia elnököt választ.

A dél-amerikai országban – noha a gazdaság szárnyal – súlyos gond az egyre nagyobb társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység, a munkanélküliség, az elmaradott infrastruktúra és a drogkereskedelem. A közvélemény-kutatások szerint az elnökválasztáson Manuel Santos jelenlegi államfő is komoly eséllyel indul újraválasztásáért. Népszerűségének a jelek szerint az sem ártott komolyan, hogy bejárta a világsajtót az a felvétel, amikor szónoklata közben összevizelte magát.

„Azon dolgozunk, hogy egy jobb, szebb országot építsünk, együtt mindenre képesek vagyunk!” – tüzelte magát, hallgatóságát Juan Manuel Santos. “Készen állunk. Készen állunk arra, hogy befejezzük azt, amit elkezdtünk” – tette hozzá.

Az államfő 2010 után második mandátumára készülne. Santos elnök sokat tett az országot megosztó polgárháború ellen, amely szerinte még idén lezárulhat, visszaszoríthatják a marxista gerillákhoz köthető drogültetvényeket. A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szervezet már ötven éve küzd az állam ellen. Eddig több mint 250 ezer ember halt meg és csaknem 5 millió menekült el az összecsapások miatt.

Az államfőt riválisai azzal vádolják, hogy túl sok engedményt tesz a gerilláknak. A jelenlegi elnök mellett esélyesnek tartják kihívóját, a Demokratikus Központ (DK) jelöltjét, Óscar Iván Zuluagát is. Amennyiben az első fordulóban egyikük sem szerzi meg a voksok több mint 50 százalékát, június 15-én második fordulót tartanak.

Olvasói sztorik