Nagyvilág

Obama kilógott hamburgerezni – washingtoni emberünk lefotózta

Arról nincs hír, volt-e Smart-kártyája.

Obama múlt pénteken délidőben úgy döntött, kiugrik egyet burgerezni a Fehér Házból, két utcával odébb, a Shake Shackbe. Az elnöki kalóriabevitelt kísérő felhajtás föltűnt egy a gyorsétteremmel szemben, a Világbanknál dolgozó ismerősünknek.

Íme az abszolút originális, IPhone-nal készült felvételek. Tessék megkeresni a képeken az elnököt!

És ha már itt tartunk, desszertnek kínálunk pár bekezdést Obama burgerfüggőségéről, még alább pedig a fotókon is látható elnöki limuzinról.

Smart-kártyád van, Barack?

Obama szeret enni. Sőt, egyenesen imád enni. És imádja, ha jól le is fényképezik, ahogy olyan helyeken tömi magába a burgert, sült krumplit, hot dogot és jégkrémet, ahol az átlagpolgárok is hódolnak a gyorskajálás élvezetének – ezzel is ellensúlyozva a politikai ellenfelei által még a 2008-as választás előtt ráaggatott elitista jelzőt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kedvelné a trendi éttermeket is, ahogy azt minapi, Japánban tett utazása során is bizonyította, amikor a világ legmenőbb, három Michelin-csillagos sushiéttermében kosztolt. Egy a New York Magazin kulináris oldalán, a Grub Streeten megjelent összeállítás huszonegy olyan übermenő vendéglőt mutat be, ami egytől egyig Obama kedvencei közé tartozik.

Dimitri Medvegyev orosz elnökkel a Ray’s Hell Burgerben, Arlingtonban
Fotó: Europress / AFP

Obama kedvenc étele – hiába állítja, hogy nála a brokkoli a top – nem más, mint a legamerikaibb kaja, a hamburger. Egész pontosan a sajtburger, amiről elnöksége alatt sem mondott le. Első útján az Air Force One elnöki különgépen is azt evett, és azóta is rendszeresen látni különböző burgerezőkben. Sőt Dmitrij Medvegyev orosz elnököt is burgerrel vendégelte meg még 2010-ben. Oly sokszor fotózták le burgerrel a szájában, hogy ma már él a legendás „Kim Jong Il dolgokat néz” blog mintájára készült Barack Obama burgereket eszik blog is.

Verda

Lapunk tejtestvére, a vezess.hu írta pár éve, hogy a múlt pénteken a gyorsétterem előtt is parkoló elnöki limuzin egy böhöm Cadillac. Hét és fél méter hosszú, teherautó-alvázra épített, öt-hat tonnás monstrum. Karosszériája egyedi, nagy szilárdságú acél, alumínium, titán és kerámia felhasználásával készült, többrétegű üvege öt-hat centi vastag, az ajtók húsz centiméter vastagok, olyan nehezek, mint egy Boeing 757-es nyílászárói. A “Cadillac One” speciális kerekeken gurul, még ha mind a négy gumit is találat éri, akkor is képes simán továbbhaladni a különleges felniknek köszönhetően. Sebességét maximum 60 mérföld/órára, azaz 96 km/órára korlátozták, motorja 6500 köbcentis dízel, átlagfogyasztása 30 liter körüli.

A jobb első sárvédőn az amerikai, a bal elsőn az elnöki zászló lobog, éjszaka LED-ek világítják meg ezeket. Az utasteret hermetikusan elzárták a külvilágtól, így egy vegyi támadás sem veszélyezteti a “személyt”, belül tiszta marad a levegő. A járművön állítólag csak a vezető ablaka nyitható. A limuzint saját tűzoltó rendszer védi, de az üzemanyagtank is robbanásbiztos.

Odabent luxus: kézzel varrt bőr borítja a fotelszerű üléseket, amelyeken feltűnik az elnöki logó is. A jobb hátsó ülésnél, ahol az elnök foglal helyet egy pánikgombot is beszereltek, illetve van piros telefon közvetlen vonallal az alelnökhöz és a Pentagonba. Titkosított internettel és műholdas kapcsolattal látták el az autót, melyben természetesen CD, DVD-lejátszó, televízió, számítógép is található.

Az autót csak a CIA által kiképzett profi sofőrök vezethetik, akik folyamatos tréningen gyakorolják a menekülési stratégiákat. A külön fülkében ülő ügynök mellett fegyvertartó, illetve egy palack vér is van. Az elnök vércsoportjával megegyező anyagot egy esetleges sürgős orvosi beavatkozásnál alkalmaznák. Állítólag, ha a sofőrrel bármi történne, az autó akkor is képes továbbmenni, miután távirányítóval is vezethető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik