Nagyvilág

Az ENSZ elmarasztalta a Szentszéket

Az ENSZ kínzás elleni bizottsága pénteken rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a Szentszék nem tette kötelezővé a rendőrségi feljelentést a gyermekmolesztálási ügyekben.

A tíz független szakértőből álló testület közölte: a Szentszék felelőssége annak biztosítása, hogy tisztségviselői ne sértsék meg az ENSZ kínzás elleni egyezményét. A bizottság rosszallását fejezte ki amiatt, hogy az egyház nem tette kötelezővé a feljelentést a pedofil bűncselekményekben, “elnémította” a papokat, hogy elkerülje a szexuális bántalmazások következményeit és nem kárpótolta megfelelően az áldozatokat.

Emellett arra szólította fel a Vatikánt, hogy hozzon létre saját panaszkezelési mechanizmust. A tárgyban a Vatikán is kiadott egy sajtóközleményt, amelyben arról tájékoztatott, hogy a világszervezet elismerte: a Szentszék nem sértette meg a kérdéses egyezményt. A katolikus egyház elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a bizottság értékelte “a nyílt és konstruktív párbeszédet”, valamint “az erőfeszítéseik jóhiszeműségét”.

A vatikáni közlemény szerint a testület üdvözölte Ferenc pápa elkötelezettségét és elismerte, hogy a Szentszék, az egyházmegyék és a vallási rendek fontos intézkedéseket fogadtak el annak érdekében, hogy megelőzzék a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket. A bírálatokra reagálva a Vatikán közölte: “a Szentszék tudomásul veszi és komolyan megfontolja ezeket a figyelmeztetéseket”. Ferenc pápa április elején bocsánatot kért a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények áldozataitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik