Nagyvilág

Már megkezdődött az EP-választás

Hollandiában csütörtök reggel kinyitottak a szavazóhelyiségek, hogy megválasszák a körülbelül fél magyarországnyi, ám több mint 16 millió lakosú ország 26 európai parlamenti képviselőjét.

A május közepén készített utolsó felmérés szerint az ország legnépszerűbb politikai ereje a Demokraták 66 nevű ellenzéki liberális párt, amely a voksok mintegy 18 százalékával öt helyet szerezhet a strasbourgi uniós parlamentben.

A legutóbbi, 2009-es EP-választás óta jelentősen megerősödött az országban a főleg iszlámellenes megnyilvánulásaival ismertté vált, Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt, amely 13,9 százalékos támogatottságával a második lehet a hollandiai EP-választáson, és így a mostani háromról négyre növelheti képviselői számát Strasbourgban.

A kormánykoalíció pártjai közül a nagyobbik, a Mark Rutte kormányfő vezette Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért szintén négyet szerezhet meg Hollandia EP-mandátumai közül 13,6 százalékos eredménnyel. A kisebbik kormánypárt, a szociáldemokrata Munkapárt a szavazatok mintegy 10 százalékára számíthat, és három képviselői helyhez juthat. Szintén 3-3 mandátumot szerezhet a jobbközép, konzervatív Kereszténydemokrata Tömörülés, a radikális baloldali pártcsaládhoz tartozó Szocialista Párt, valamint a Keresztény Unió és a Politikai Reformpárt közös listája. Rajtuk kívül a Zöld Baloldal számíthat még arra, hogy egy képviselőt sikerül bejuttatnia az uniós parlamentbe.

A szavazóhelyiségek 21 órakor zárnak Hollandiában, de az eredményeket majd csak vasárnap este teszik közzé, miután az összes tagállamban véget ér a voksolás. Legutóbb, 2009-ben Hollandiában a választásra jogosultak 36,75 százaléka szavazott.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Már a britek is szavaznak

Az Egyesült Királyság választópolgárai is csütörtökön dönthetnek arról, kik képviseljék őket a strasbourgi Európai Parlamentben. A 46 millió választásra jogosult brit 73 EP-mandátum sorsáról dönt.
Nagy-Britanniában az 1930-as évek közepe óta bevett szokásjog alapján minden népképviseleti választást csütörtökön tartanak, ám a választások napja nem munkaszüneti nap. A választóhelyiségek ezért helyi idő szerint este tíz óráig tartanak nyitva.

A végeredményt a többi EU-tagállamban lezajlott EP-választások végéig, vagyis vasárnap estig nem hozzák nyilvánosságra. Az előrejelzések alacsony, 35 százalék körüli részvételi arányt jósolnak, ami hozzávetőleg 10 százalékponttal alacsonyabb lenne a legutóbbi EP-választás átlagos európai részvételi arányánál.

A közvélemény-kutatások alapján a legnagyobb brit EU-ellenes politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja jó szereplésre számíthat; volt olyan felmérés az utóbbi hetekben, amely szerint e párt kaphatja akár a legtöbb szavazatot, 31 százalékos támogatottsággal.

úA UKIP – amelynek elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból és az uniós társállamokból érkezők szabad betelepülésének megszüntetése – az előző, 2009-ben tartott EP-választásokon 16,5 százalékot kapott, vagyis ha a közvélemény-kutatási adatok helytállónak bizonyulnak, a párt a brit EP-választásokon megkétszerezné támogatottságát. A kormányzó Konzervatív Párt a felmérések alapján a harmadik helyre csúszhat az ellenzéki Munkáspárt mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik