Nagyvilág

Egymást lőtte a két Korea

Egy észak-koreai hajó egy déli járőrhajó irányába nyitott tüzet, Dél-Korea visszalőtt.

Az észak-koreai lövedékek a rendszeres járőrszolgálatot teljesítő dél-koreai hajó közelében csapódtak a vízbe, nem tettek kárt a járműben – közölte dél-koreai hadsereg szóvivője. Egy másik, neve elhallgatása mellett nyilatkozó katonai illetékes közölte, hogy válaszul egy déli hajó is lövést adott le egy északi hajó felé.

Az incidens a két országot elválasztó tengeri határtól délre fekvő Jonpjong szigetétől mintegy 14 kilométerre délnyugatra történt. A két ország vitatja a határ pontos nyomvonalát, ami számos fegyveres incidensre adott már alapot. A dél-koreai hadsereg felszólította a sziget lakosait, hogy vonuljanak óvóhelyekre.

Az incidens közvetlen előzményeként kedden dél-koreai hajók figyelmeztető lövéseket adtak le egy északi hajó irányába, amely átlépte a tengeri határvonalat. Észak-Korea szerdán visszavágással fenyegetőzött, és provokációval vádolta Szöult.

A határvizek közelében Észak- és Dél-Korea is rendszeresen végez lőgyakorlatokat. Márciusban észak-koreai hajók által kilőtt mintegy ötszáz lövedékből száz a határtól délre csapódott a tengerbe, amire válaszul déli hajók mintegy háromszáz lövést adtak le északi területre. 2010-ben az észak-koreai tüzérség Jonpjong szigetet lőtte. A négy halálos áldozattal járó akkori támadás kiélezte a feszültséget a két Korea között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik