Nagyvilág

Meghalt Hélene Pastor

Belehalt sebesüléseibe Hélene Pastor, az egyik legvagyonosabb monacói család tagja, akit két héttel ezelőtt lőttek meg Nizzában.

A 77 éves asszonyt és 64 éves sofőrjét május 7-én lőtték meg a nizzai L’Archet kórház közelében. Mindketten gépkocsiban ültek, a támadó két lövést adott le rájuk, majd bűntársával együtt gyalog elmenekült a helyszínről.

Hélene Pastor a kórházban a fiát látogatta meg, Gildo Pallanca Pastort, az elektromos sportautókat gyártó Venturi Automobiles alapító-tulajdonosát. A merénylet után a kórházban azt mondták, hogy Hélene Pastor nincs életveszélyben, de a sofőr állapota aggasztó. A sofőr a merénylet után három nappal halt meg.

Az esetnek tucatnyi szemtanúja volt, az ügyészség gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást, de az áldozatok halála után már gyilkosságként fogják kezelni az ügyet. II. Albert herceg, Monaco uralkodója a bűncselekmény után felindultságát fejezte ki a történtek miatt, s támogatásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat.

Hélene Pastor az egyik legvagyonosabb monacói dinasztia tagja, a család birtokolja a mindössze 2 négyzetkilométeres hercegségben található, méregdrága ingatlanok jelentős részét.

Megsajnálta, egy rendőrtől tudakozódott – egy másik merénylet margójára

Lassan épp száz éve történt, 1914. június 28-án, hogy pánszláv és szerb anarchisták merényletsorozatot követtek el a Habsburg-trónörökös ellen Szarajevóban. Az eseményt mondják az első világháborút kirobbantó incidensnek, de gyakorlatilag csak a szikra volt, ami felrobbantotta a puskaporos hordót. Gavrilo Princip és társai a merénylet előtt fákra lőttek, de mozgó célpontra nem, márpedig Ferenc Ferdinánd és kísérete autóban ülve járta be Szarajevót. A terv szerint két pokolgépet kellett volna dobni az autóban utazókra, de az egyik fiatal merénylő nem ismerte fel a főherceget, a másik pedig megsajnálta a főhercegnét. Az első bombát a merénylő azért eldobta, miután megkérdezett egy rendőrt(!), hogy melyik a főhercegi autó. A mögötte lévő járműre pattant bomba több embert megsebesített.

A zűrzavarban módosították a konvoj útvonalát, de a figyelmetlen sofőr mégis az eredetin folytatta útját. Így kerültek Princip elé. Aki Zsófia hercegnőt hasba lőtte, Ferenc Ferdinéndnak meg a nyaki ütőerét lőtte el. A főherceg utolsó szavai ezek voltak: „Ez semmiség!”. Principet fiatal kora miatt nem végezték ki (egy hónapon múlt, hogy nem volt 20 éves), ezért börtönbe zárták, ott 1918-ban halt meg tüdőbajban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik