Nagyvilág

Törzsi vadászok is keresik a diáklányokat

Házilag gyártott fegyverekkel, mérgezett lándzsákkal és amulettekkel felfegyverkezett törzsi vadászok is csatlakoztak a Boko Haram által Nigériában elrabolt több mint 200 diáklány felkutatásához.

Mintegy ötszáz nigériai vadász próbálja felhasználni tudását és természetfeletti képességeit a keresés során, amelyben tizenévesektől a nyolcvanévesekig minden korosztály részt vesz. A vadászok egyebek mellett gyógynövényekből készített amulettek, állatfogtalizmánok, kagylók, bőrkarkötők varázserejével gondolják megvédeni magukat a terroristák lőfegyvereinek lövedékeitől. Kommunikációs felszerelésük marhaszarvtülkökből áll.

Nigériában sokan gondolják úgy, hogy az ügyben a hadsereg nem tette meg a szükséges lépéseket, a vadászok azonban csak visszafogottan bírálják a kormányt. “Nem állítjuk, hogy jobbak vagyunk a katonáknál, de jobban ismerjük náluk a vadont” – mondta a vadászok szóvivője. Az északkeleti államokból érkezett vadászok önkéntes bekapcsolódása a kutatásba jól érzékelteti, hogy a diáklányok elrablása és a kormány látszólagos tétlensége mennyire mélyen hatott a nigériai társadalomra.

A Boko Haram április 14-én 276 növendéket rabolt el egy bentlakásos középiskolából Chibok városban, ahol jelentős keresztény közösség él. A lányok közül 223 azóta is a terroristák fogságában van. A szervezet vezetője nemrégiben közzétett videoüzenetében közölte: rabszolgaként fogják kezelni, eladják és házasságra kényszerítik a diáklányokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik