Nagyvilág

Hat embert mentettek ki a magyarok Szerbiában

Hat embert, köztük három gyereket mentett ki Szerbiában magyar mentőalakulat helikopterrel az árvíz sújtotta Grobovac térségében.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, a szerb kormány kérésére a katasztrófavédelem, a Hunor mentőszervezet 27 tagjával együtt öt motorcsónakot, egy csónakot és egy mentőhelikoptert indított szombaton Szerbiába, ahol az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt áradnak a folyók.

A csapat leginkább Obrenovac térségében végez mentési munkálatokat, ugyanis a település az elmúlt napok heves esőzése, a Száva áradása, majd gátszakadás következtében teljesen víz alá került – tette hozzá.

Közlése szerint a MI-2-es helikopter kötelékrepüléseket hajt végre emberek után kutatva az elzárt településeken. Vasárnap a csónakokkal is megkezdték a mentést.

Jackovics Péter tűzoltó alezredes, a Hunor mentőszervezet parancsnoka azt jelentette, hogy Nebojsa Stefanovic, a Szerb Köztársaság belügyminisztere a helyszínen személyesen fejezte ki köszönetét a Magyarország által küldött légi és vízi mentési segítségért, illetve tevékenységüket a lakosság látható szimpátiával fogadja – ismertette Hajdu Márton.

Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is heves esőzések voltak az elmúlt napokban. Az intenzív csapadék okozta árvizek miatt ezrek kényszerültek otthonuk elhagyására, több százezer háztartásban pedig nincs áram. Szerbia kormánya az egész ország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki és többek között Magyarországtól is segítséget kért.

Eljárás indul az árvízi nyerészkedők ellen

Nyerészkedés és visszaélés gyanújával indul eljárás Szerbiában 83 személy ellen, a bejelentések szerint ugyanis az árvíz sújtotta területeken többszörösére emelték az alapvető élelmiszerek és a víz árát – jelentette vasárnap a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).

Az RTS-nek Rasim Ljajic kereskedelmi miniszter elmondta: az ilyen esetekben kiszabható büntetés 2 millió dinár (5,28 millió forint), illetve a kereskedelmi tevékenység 6-tól 24 hónapig terjedő felfüggesztése.

A 24sata.rs című honlap viszont ellenpéldáról is beszámolt: Újvidék egyes üzleteiben ingyen osztogatták a gumicsizmákat a mentésben résztvevőknek.

Szerbiában az esőzések és az áradások miatt mintegy 20 ezer embert kellett kimenteni lakhelyéről, a természeti csapásnak halálos áldozatai is vannak, többen eltűntek, a belügyminisztérium azonban a víz visszahúzódásáig nem közöl pontos adatokat. Az anyagi kár mértékét több millió euróra becsülik, erre vonatkozóan is az árhullám levonulását követően adnak pontos adatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik