Nagyvilág

Conchita Wurst a kormányfőnél járt

Ezrek ünnepelték a május 11-ei koppenhágai diadal óta első koncertjén vasárnap Bécsben a transznemű osztrák énekest, akinek tiszteletére fogadást adott hivatalában Werner Faymann kancellár.

“Az osztrákok büszkék arra, amit Ön a dalversenyen elért” – mondta az ingyenes szabadtéri koncertet megelőző fogadáson az osztrák kormányfő, megköszönve az Ausztriának hozott dicsőség mellett “az imázst, a kisugárzást” is. A kancellár hangsúlyozta, hogy nemcsak a művészi teljesítmény fontos, hanem az üzenet is, amelyet az előadó a külföldnek küldött.

“Az Ön üzenete a tolerancia, a szeretet, az életöröm” – mondta Faymann, különleges megtiszteltetésnek nevezve, hogy hivatalában fogadhatta a rendhagyó küllemű énekest.

A rendőrség adatai szerint tízezer rajongó gyűlt össze a kancellári hivatal előtti téren, a Ballhausplatzon adott koncerten. A köztévé kettes csatornája által élőben közvetített rendezvényen a 25 éves előadó többek közt a Koppenhágában győztes számot és azt a Céline Dion-dalt énekelte, amellyel annak idején feltűnt az egyik osztrák tehetségkutatóban.

Európa helyes irányba halad

Pénteken Christoph Schönborn bécsi érsek újságcikkben fejezte ki örömét az énekes győzelme fölött, “valóságos és fontos” kérdésnek nevezve a Wurst fellépése által felvetett témát, a másság elfogadását. Az osztrák egyház feje imáját és áldását ajánlotta fel a sokak által elutasított énekesnek, hangoztatva, hogy a minden embernek kijáró tisztelet megilleti azokat is, akikkel esetleg nem értünk egyet.

Az osztrák előadó győzelme annak jele, hogy Európa a helyes irányba, a tolerancia és diszkriminációmentesség felé halad, még ha eltérő tempóban is – mondta a legjelentősebb európai emberi jogi szervezet, az Európa Tanács főtitkára a szombati homofóbiaellenes világnap alkalmából.

“Európa azt akarta megmutatni, hogy kiáll a kifejezési szabadság mellett, és hogy Európában a közvélemény némi birizgálása is megengedett” – mondta Thorbjorn Jagland, aki szerint “előre visz, ha valaki mer másvalamit csinálni, egy kissé más lenni”.
Jagland egyúttal óvott attól, hogy a tolerancia ügyében túl nagy nyomást gyakoroljanak a “lassabban haladó” országokra, például Kelet-Európára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik