Nagyvilág

Csaknem félszázan vesztek a tengerbe

Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó Líbia partjainál; legkevesebb negyvenen a tengerbe fulladtak, ötvenkét embert azonban sikerült kimenteni - mondta vasárnap Rami Kaal, a líbiai belügyminisztérium szóvivője.

A  szerencsétlenség a fővárostól, Tripolitól mintegy 60 kilométerre keletre, al-Karbuli közelében történt.

Ajjúb Bilkasszem, a líbiai haditengerészet szóvivője elmondta, hogy a 130 utast szállító kisméretű hajó léket kapott, majd elsüllyedt. A katonai tisztségviselő harminchat holttest megtalálásáról és 54 eltűnt személyről számolt be, így a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet. A Hszinhua kínai hírügynökség értesülései szerint akár nyolcvanöten is odaveszhettek a katasztrófában.

A haditengerészet szóvivője elmondta, hogy a bevándorlók többsége Maliból, Szenegálból, Gambiából, Kamerunból és Burkina Fasóból származik.

A sivatagban is tragédia lett az embercsempészetből

Ugyancsak vasárnap afrikai bevándorlók Európa felé tartó csoportjának legalább tizenhárom tagja vesztette életét a Szaharában. A főként nőkből és gyermekekből álló harminchárom fős csapat a sivatagon keresztül próbált eljutni Algériába.

A gyenge felszereltséggel rendelkező líbiai parti őrség, haditengerészet és egyéb fegyveres erők korábban már többször kérték nyugati szövetségeseik segítségét az Európába tartó illegális bevándorlás problémájának megfékezésében.
Márciusban az olasz haditengerészet négy napon belül több mint négyezer menekültet mentett meg a Földközi-tengeren, Szicíliától délre.

A menekültek több mint ezer dollárt (mintegy 220 ezer forintot) is hajlandóak fizetni az embercsempészeknek azért, hogy Líbiából valamelyik dél-európai államba szállítsák őket.

Az észak-afrikai ország immár általánossá vált tranzitútvonal a fekete-afrikai régiókból Európába igyekvő bevándorlók számára, mivel az ország határai a szubszaharai térség felől könnyen átjárhatóak, és viszonylag közel fekszik Olaszországhoz és Máltához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik