Nagyvilág

Monica Lewinsky megtörte az évtizedes csendet

A Fehér Ház egykori gyakornoka Bill Clinton amerikai elnökkel való viszonya után vált híressé.


Monika Lewinsky 1999-ben, “mélységesen sajnálom a történteket” – forrás: bbc.com

Az amerikai Vanity Fair magazinnak adott interjút a napokban 40. születésnapját ünneplő Monica. Az írás továbbra is az 1998-as botrányra fókuszál, de kiderül az is, mi történt azóta, merre tart az egykori gyakornok.

“Én magam mélységesen sajnálom, ami akkor történt Clinton elnök és köztem. A kapcsolatunk az egyetértésre és az összhangra épült, de az affér után az elnök a hatalmi pozícióját védve kihasználta őt, egyszerűen szükség volt egy bűnbakra.”

A megjelent cikkben számtalanszor kihangsúlyozza, mennyire mélyen sajnálja a történteket. Hozzáteszi, itt az ideje, hogy az ő verzióját is megismerje a világ.

A cikkből eddig csak szemelvények jelentek meg az interneten, a viszony kialakulásáért mindketten felelősek voltak. Lewinsky jelenleg is azt állítja, a Fehér Ház nem fizette le a több mint tízévnyi hallgatásáért.

A botrány során másodlagossá vált, hogy Clinton elnöknek volt-e szexuális kapcsolata a hölggyel (ezt később maga is elismerte). Nagyon fontossá vált viszont, hogy huzamosabb ideig (hónapokig) többször tudatosan hazudott. Sokak szemében ezzel vált alkalmatlanná az elnöki tisztségre.

Az eset után rövid ideig egy kézitáska-tervező cégnél dolgozott, majd egy amerikai társkereső valóságshow vezetésével bízták meg. A folytonos megaláztatások és múltja miatt Londonba költözött, ahol sikeresen lediplomázott szociálpszichológiából.


Dátum nélküli kép, a “híres párosról” – forrás: bbc.com

Hillary Clinton eközben Barack Obama 2016-ban megüresedő székére pályázik szintén a Demokraták támogatásával. Néhány média úgy véli, nem véletlen az eset újra felszínre kerülése, óriási harc várható a két év múlva esedékes elnökválasztáson.

“Talán én voltam az első ember, aki az internetnek köszönhetően globálisan szégyenült meg az egész világ előtt.”

“Abban reménykedem, hogy megosztva a történetem, fesorakoztatva az érveimet segítséget tudok nyújtani azoknak, akik a megaláztatás legsötétebb pillanatait kényszerülnek átélni.”

Ms Lewinsky jelenlegi célja, hogy az online megaláztatások és zaklatások ellen harcoljon, a témában több nyilvános fórumon készül előadást tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik