Nagyvilág

Maffiavádak miatt letartóztatták Berlusconi volt miniszterét

Claudio Scajola jobbközép politikus többszörös volt olasz miniszter az ügyészség szerint a dél-olaszországi szervezett bűnözés egyik tagjának szökését segítette volna , így a Reggio Calabria-i börtönbe kísérték.

Federico Cafiero De Raho helyi államügyész az újságíróknak elmondta, hogy Claudio Scajolát több mint egy évig folyamatos megfigyelés alatt tartották. Lehallgatott telefonbeszélgetései alapján azzal vádolják, hogy segítséget nyújtott a körözött Adriano Matacena szökésében.

Dabaiból Libanonba szökött

Matacena ismert Reggio Calabria-i vállalkozó, akit jogerősen 5 év 4 hónapra ítéltek a szervezett bűnözéssel való szövetkezés miatt. Matacena elszökött Olaszországból. Tavaly nyáron Dubaiban letartóztatták, majd szabadon engedték. Ezt követően Libanonba menekült, ahova az olasz hatóságok szerint Scajola segítségével tudott eljutni.


Lemondásakor (Fotó: Europress Fotóügynökség)

Claudio Scajolával együtt további hat személyt helyeztek előzetes letartóztatásba. Az olasz hatóságok csütörtökön több Matacenával összefüggésbe hozható ingatlant és céget is lefoglaltak 50 millió euró értékben.

A nyomozás Francesco Belsitónak, az Északi Liga 2013-ban korrupcióért letartóztatott pénztárosának vallomásai alapján indult. Belsito kijelentései szerint az általa az Északi Liga kasszáiból eltűntetett eurómilliók egy részére a délolasz ‘ndrangheta bűnszervezete tette rá a kezét.

Lakást kapott ajándékba

A 66 éves Scajola a Silvio Berlusconi vezette olasz jobbközép egyik központi politikusa, a Hajrá Olaszország (FI) volt képviselője. A 2001-2010 közötti Berlusconi-kormányokban háromszor volt miniszter, 2001-2002-ben belügyminiszter és 2006-2008 között az olasz nemzetbiztonsági parlamenti bizottság (Copasir) elnöke. Scajola politikai pályafutása 2010-ben tört meg, amikor kiderült, hogy a római Colosseumra néző, közel egymillió eurót érő lakását egy vállalkozó barátjától kapta ajándékba. Scajola akkor gazdasági fejlesztési miniszter volt és lemondásra kényszerült. Nem szerepelt a Berlusconi vezette FI listáin a tavalyi olasz parlamenti választásokon és pártja a mostani európai parlamenti választásokon sem jelölte.

Silvio Berlusconi sajnálatát fejezte ki a Scajolával történtek miatt. Berlusconi pénteken kezdi meg az adócsalásért rá kiszabott közmunkavégzést.

Az olasz hatóságok körözik a szintén FI-politikus Marcello Dell’Utrit is, aki áprilisban Libanonba szökött. Dell’Utrit jogerősen a szicíliai maffiával való szövetkezés miatt több mint hét év börtönre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik