Nagyvilág

Lemondott a szlovén kormányfő

A Facebookon meg is osztotta az erről szóló nyilatkozatról készült fényképet Alenka Bratusek.

A korábbi bejelentésének megfelelően lemondott hétfőn a balközép szlovén kormány vezetője. Bratusek a közösségi médián keresztül közzétette lemondási nyilatkozatának fényképét.

Azért döntött a kormányfői tisztségről való lemondás és az előre hozott parlamenti választások megtartása mellett, mert április 25-én elveszítette pártja, a Pozitív Szlovénia elnöki tisztét a ljubljanai polgármesterrel, Zoran Jankoviccsal szemben. Távozásának időpontját szombaton jelentette be.

A lemondás csak a parlament plenáris ülését követően lép hatályba. Az ülést várhatóan még a héten megtartják.

Bratusek azzal indokolta döntését, hogy pártja támogatása nélkül nem tudja vezetni a kormányt. Időközben a kormánykoalíció több pártja is azzal fenyegetőzött, hogy kilép a kormányból, mert Jankoviccsal szemben felmerült a korrupció gyanúja. A távozó kormányfő úgy vélekedett, hogy júniusban tarthatják meg az előre hozott választásokat. “Ha mindenki tényleg azt gondolja, amit mond, akkor még a nyár előtt meglesznek a választások” – írta a közösségi médiában közzétett üzenetében. Jogi szakértők szerint ugyanakkor legkorábban ősszel lehetséges választásokat tartani.

Alenka Bratusek, Szlovénia első női miniszterelnöke 2013-ban került kormányra, azután, hogy a parlament leváltotta elődjét, a jobbközép irányultságú Janes Jansát, aki ellen korrupció gyanúja miatt vádat emeltek a szlovén hatóságok.
Szlovéniában 2011-ben már tartottak előre hozott parlamenti választást, ez volt az első ilyen voksolás azóta, hogy az ország 1991-ben Jugoszláviából kiválva függetlenné vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik