Nagyvilág

“Úgy gondolod, tényleg meg fogok halni?”

Előkerült egy videó, amelyet az elsüllyedt dél-koreai komp egyik áldozata készített a tragédia előtti utolsó pillanatokban. A tinédzser fiú édesapja találta meg a mobiltelefon kártyáján az utolsó felvételt.

„Wow, ez nagyon megdőlt, az az oldalunkra dőltünk. Nem tudunk mozdulni”

„Úgy gondolod, tényleg meg fogok halni?”

„Mi történik?”

Ezek voltak az elsüllyedt dél-koreai komp áldozatainak utolsó mondatai, ahogyan a hajón áldozatul esett tinédzserfiú videofelvételéből kiderül, amit a mobiltelefonjával rögzített. A felvételt a fiú édesapja találta meg fia mobiljának memóriakárytájában, és átadta a dél-korerai JTBC televíziós csatornának – olvasható  a CNN oldalán. A felvételt a CNN hanganyagként kapta meg, amelyből a fordítást készítették.

Itt egy másik telefonos videó látható a megdőlt hajóról

Vasárnap az április 16-i balesetet követő kormányzati hibák miatt lemondott a dél-koreai miniszterelnök. Csung Hong Von azt mondta: túl nagy terhet róna a kabinetre, ha ő tisztségében maradna. “Az a helyes, ha vállalom a felelősséget, és lemondok” – közölte sajtótájékoztatóján. A politikus bocsánatot kért a kormány nevében a baleset és az azt közvetlenül követő, legkevésbé sem hatékony intézkedések miatt. Mint mondta, a koreai társadalom egyes részeiben régóta túl sok a szabálytalanság, hanyagság, de reméli, hogy ezeket a hibákat kiküszöbölik, így többé nem fordul elő hasonló baleset.

Csung Hong Von 2013 márciusa óta volt Dél-Korea miniszterelnöke. A ázsiai ország kormányát és a miniszterelnököt, valamint az illetékes hatóságokat heves bírálatok érték a baleset miatt. Amikor Csung Hong Von gyászoló szülőket keresett fel, kifütyülték és volt, aki vizes palackot dobott felé. A szerencsétlenség óta eltelt időben az indulatok nem csitultak, a kormányra az áldozatok hozzátartozóinak egyre nagyobb dühe zúdul.

A gyászolok azzal vádolják az ország vezetését, hogy nem tett eleget szeretteik biztonságáért és megmentéséért. Dél-Koreában az elnök kezében összpontosul a végrehajtó hatalom, így Csung Hong Von lemondása vélemények szerint valójában csak jelképes lépés. Pak Gun Hje elnök még nem szólalt meg, így azt sem tudni, elfogadja-e miniszterelnöke lemondását. Hivatala szerint az elnök alapos mérlegelés után hozza meg döntését.

A balesetben több mint 300-an, főként diákok és tanárok haltak meg vagy tűntek el. Az azonosított áldozatok hivatalos száma vasárnap 187-nél járt. A túlélők mindössze 174-en vannak. A hatóságok a 6825 tonnás komp irányításáért felelős mind a 15 tengerészt letartóztatták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik